Svečius pašiurpino sostinės stadionų būklė, o planetos elitui priklausanti ekipa, nenorėdama rizikuoti žaidėjų sveikata, atsisakė treniruotis “ryžių lauke”.

Tarptautinės futbolo asociacijų federacijos (FIFA) komisaro Hermano Zelbhero raportas smogs ne tik tarptautiniam mūsų šalies įvaizdžiui, bet grės ir skaudžiomis sankcijomis.

Prognozavo problemas

Tai, kad per 2006 m. pasaulio čempionato atrankos varžybų ciklą Lietuvos futbolas gali susidurti su tarptautinių reikalavimų neatitinkančių bazių problema ir dėl to nukentėti, “Kauno diena” rašė praėjusios vasaros viduryje.

Tada Lietuvos futbolo federacijos (LFF) generalinis direktorius Julius Kvedaras, laukdamas Europos futbolo asociacijų sąjungos (UEFA) specialistų, besirūpinančių stadionų licencijavimu, ypač nerimavo dėl pagrindinės arenos - Kauno S.Dariaus ir S.Girėno stadiono, kuriame pastaraisiais metais rinktinė žaidė tarptautinius mačus.

“Šio stadiono apatinės tribūnos, kuriose yra VIP ir žurnalistų darbui skirtos vietos, visiškai nesutvarkytos. Kai lyja, žmonėms laša ant galvų. Beje, ne tik per lietų, bet ir dar tris dienas po jo. Būna gėda, kai rungtynes stebi garbingi svečiai, o ant jų kapsi vanduo.

Be to, žiūrovams įsismaginus, kai kurios tribūnos siūbuoja. Neveikia švieslentė. Jei UEFA atstovai pamatys tokią netvarką, gali kilti didelių problemų. Tai ne juokai. UEFA gali atimti licenciją”, - sakė J.Kvedaras.

LFF generalinio direktoriaus nuomone, sutvarkyti S.Dariaus ir S.Girėno stadioną yra Kauno garbės reikalas. Tačiau, J.Kvedaro teigimu, miesto Savivaldybė tuo nesirūpina, neskiria lėšų.

Nesusikalbėjo

Į šias pastabas sureagavęs Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Robertas Stanionis pareiškė, jog teiginiai, kad miesto valdžia nesirūpina pagrindiniu stadionu, neatitinka tikrovės. Pasak jo, problemos yra žinomos, tačiau jos sudėtingos ir nelengvai išsprendžiamos.

Valdininko teigimu, S.Dariaus ir S.Girėno stadiono tribūnoms reikalingas kapitalinis, o ne skubus kosmetinis remontas.

“Be šimtatūkstantinės sąmatos neišsiverstume. Kol kas nėra principinio sprendimo tokiam remontui skirti lėšų ir šiemet, ko gero, tai nebus padaryta. Geriausiu atveju - įrašytume į kitų metų planus”, - liepos mėnesį tvirtino R.Stanionis.

Kauno miesto valdžios ir LFF vadovų nesusikalbėjimas baigėsi tuo, kad didelį ažiotažą keliančioms Lietuvos ir Ispanijos rungtynėms arenos pradėta ieškoti Vilniuje, kur, kaip dabar paaiškėjo, situacija nė kiek ne geresnė.

Praėjusį pirmadienį ispanai pasibaisėjo jų treniruotei pasiūlyta “Žalgirio” klubo treniruočių aikšte, pavadinę ją ryžių lauku, o svečių rinktinės treneris Luisas Aragonesas kritiškai įvertino ir pagrindinį - Vilniaus “Žalgirio” stadioną. Didžiausi Ispanijos sporto dienraščiai - “El Mundo Deportivo”, “Marca” - išspausdino reportažus apie aptriušusias Lietuvos sostinės futbolo arenas.

Antradienį ispanų reporterių dėmesio sulaukė S.Dariaus ir S.Girėno stadionas, kuriame žaidė jaunimo komandos - svečiai fotografavo po tribūnomis įrengtas ložes ir ant jų kėdžių telkšančias balas.

Ispanai pabėgo iš VIP ložės

- Kodėl pasaulio čempionato atrankos rungtynės vis dėlto buvo perkeltos iš Kauno į Vilnių? - vakar “Kauno diena” pasiteiravo J.Kvedaro.

- Kauno stadionas dar blogesnis nei Vilniaus, tuo įsitikinome per jaunimo rinktinių mačą. Nereikia būti inžinieriumi, kad matytum tragišką arenos būklę. Per betoninius blokus laša vanduo, tribūnos vieną gražią dieną sugrius. Kažkas sės į kalėjimą, o kiek žmonių žus?

Labai gaila, kad į Kaune vykusį Lietuvos ir Ispanijos jaunimo rinktinių mačą neatėjo miesto valdžios atstovai, būtume parodę, kokį stadioną miestas turi. Ypač svarbių asmenų (VIP) tribūnoje reikėjo sėdėti su skėčiais, nes ant galvos iš viršutinių tribūnų per betoną sunkėsi vanduo, nors lauke ir nelijo. Visada nuvežame miesto vadovams kvietimus, bet jie nė karto neatėjo į futbolo rungtynes.

O ispanai net nėjo sėsti į VIP ložę. Vieni nužingsniavo į viršutines tribūnas, kiti - dar kur nors, žodžiu, išsisklaidę ieškojo saugesnių vietų. Baisi gėda buvo. Nuvažiuokite ir pamatysite - dar šiandien ant kėdžių rasite vandens.

- Kokia Vilniaus ir Kauno stadionų aikštės dangos kokybė?

- Dėl jos niekas nereiškė pretenzijų, nors Kaune dangą truputį sugadino atkeltos Lietuvos čempionato rungtynės ir draugiškas Lietuvos ir Rusijos jaunimo rinktinių mačas. Kauno stadionas pastatytas pelkėtoje vietoje, jis negali būti maksimaliai apkrautas, todėl danga ir buvo apgadinta. Gerai, kad aikštę rengę darbininkai pasistengė ją kiek įmanoma geriau sutvarkyti.

Naujoms statyboms trukdo ežiukai

- Kaip manote, galbūt po tokios gėdos ir sugadinto šalies įvaizdžio Vyriausybė imsis žygių, kad galų gale Lietuva turėtų nors vieną tarptautinius standartus atitinkantį stadioną? - Vyriausybė nesiims nieko, nors tai ir yra jos, visos valstybės reikalas. Nebent privatus kapitalas kažką padarys. Bet jeigu aikštė bus privati, kur treniruosis vaikai, rinktinė?

Futbolo federacija, padedama Vilniaus savivaldybės, nori statyti futbolo kompleksą Naujojoje Vilnioje, bet mums daromos didžiulės kliūtys. Priešinasi ir gyventojai. Iš pradžių sakė, kad iškirtus vieną medį Vilnių užplūs blogas oras, paneigus tai atsirado kita kliūtis - toje vietoje yra ežiukų vaikščiojimo takas, kur jie eina daugintis. Iš pradžių nesupratome, manėme, jog iš mūsų juokiasi.

Planavome šešias aikštes įrengti, dabar jau nors apie dvi galvojame, kad turėtume kur užsienio komandas priimti ir nereikėtų degti iš gėdos. Atvažiuos dar serbai, bosniai. Jie neseniai karą išgyveno, bet stadionų turi. O Lietuva, dabar jau tiksliai žinau, liko vienintelė pasaulio valstybė, neturinti normalaus stadiono. Nė iš tolo negalime lygintis net su Latvija ar Estija.

- Ar matote išeitį?

- FIFA komisaras iš Vokietijos Hermanas Zelbheras viską, ką matė Lietuvoje, surašė į protokolą. Neišvengsime sankcijų, mus svarstys FIFA. Gali būti, kad nurodys uždaryti Lietuvoje stadionus ir lieps oficialias varžybas žaisti kitoje šalyje. Galėsime rungtyniauti tik varžovų aikštėse arba pas kaimynus - Baltarusijoje, Lenkijoje.

Komisaras sakė, jog tokia situacija yra netoleruotina, o tai iškėlus į viešumą, galbūt kas nors mūsų šalyje pasikeis. Jis pats teigė, kad į tokią katastrofišką padėtį dėmesį turi atkreipti Vyriausybė, nes daugiau niekas nevažiuos į Lietuvą žaisti futbolo. Galima buvo sudegti iš gėdos, kai jis apžiūrinėjo Vilniaus “Žalgirio” stadiono viešuosius tualetus. Ispanų akyse mes nuo šiol būsime aborigenai.

Rašysiu laišką Lietuvos Prezidentui Valdui Adamkui - jis per rinkimų kampaniją reklaminiame klipe futbolo tema žadėjo surinkti komandą ir eiti į Europą. Kūno kultūros ir sporto departamento direktorius Vytas Nėnius Kaune žadėjo įrengti dvi aikštes, bet iki šiol nieko nėra, viskas kalbomis baigėsi.