36 metų Kauno konservatorių lyderis laikinajai sostinei vadovavo visą praėjusią kadenciją. Paskutiniuose savivaldos rinkimuose A. Kupčinskas sulaukė didžiausio kauniečių palaikymo, tačiau į 6 partijų koaliciją susibūrę politikai meru netikėtai išrinko liberalą Rimantą Mikaitį.

Tačiau naujoji valdžia Kaune laikėsi vos pusmetį – praėjusį ketvirtadienį R. Mikaitis buvo atstatydintas.

Pareigų neteko ir R.Mikaičio bendražygis

Pirmuoju ketvirtadienį buvo svarstytas vicemero Povilo Mačiulio atleidimo iš pareigų klausimas.

Po slapto balsavimo „Vieningo Kauno“ atstovas P. Mačiulis buvo atleistas iš pareigų – už atleidimą balsavo 25 tarybos nariai, 9 - buvo prieš. Vienas balsavimo biuletenis buvo sugadintas.

Ketvirtadienį turėjo būti svarstomas ir partijos „Jaunoji Lietuva“ lyderio Stanislovo Buškevičiaus atleidimo iš vicemero pareigų klausimas. Tačiau šis klausimas buvo išbrauktas iš dienotvarkės ir S. Buškevičius išliko užimamose pareigose, nes jaunalietuviai prisišliejo prie naujosios valdančiosios koalicijos „Vardan Kauno“.

Beje, posėdžio metu prie centrinio savivaldybės pastato Laisvės alėjoje susirinko nedidelis būrelis piketuotojų. Kliuvo ir S. Buškevičiui, kuris plakatuose vadinamas „Miesto šerifu išdaviku“. DELFI primena, kad rinkiminėje kampanijoje į savivaldybės tarybą jaunalietuvių lyderis save vadino „Naujuoju miesto šerifu“.

Vicemerų gretose – tik vienas naujas veidas

Be S. Buškevičiaus, A. Kupčinskas turės dar du pavaduotojus. Vicemero poste išliko ir socialdemokratas Kęstutis Kriščiūnas.

Tiek S. Buškevičius, tiek K. Kriščiūnas talkino R. Mikaičiui.

Pagal koalicijos sutartį į vicemero postą savo kandidatą delegavo partija „Tvarka ir teisingumas“.

Tvarkiečiai į šį postą pasiūlė Vytautą Vasilenko. 69 metų V. Vasilenko geriausiai žinomas regbio gerbėjams. Jis yra Lietuvos regbio federacijos vykdomojo komiteto narys, regbio klubo „Ąžuolas“ prezidentas.

Tokiu atveju net du vicemerai glaudžiai susiję su sportu – iki šiol už sportą buvo atsakingas S. Buškevičius. Tačiau V. Vaslenko teigė, kad jie „su S. Buškevičiumi visuomet randa bendrą kalbą“.

Naująją Kauno tarybos koaliciją sudaro 5 politinės jėgos - Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD), socialdemokratų, „Jaunosios Lietuvos“, partijos „Tvarka ir Teisingumas“ bei Liberalų ir centro sąjungos frakcijų atstovai.

Iš viso koaliciją sudarys 29 tarybos nariai iš 41 esančio Kauno miesto savivaldybės taryboje. Tiesa, kol nėra aiški 3 socialdemokratų pozicija, kurie dėl įvairių priežasčių laikinai sustabdė savo narystę partijoje.

Po pusmečio A.Kupčinskas vėl vadovaus Kaunui

Daugiausiai dėmesio ketvirtadienį sulaukė naujojo Kauno mero rinkimai.

Į mero postą konservatoriai delegavo savo lyderį Andrių Kupčinską. „Vieningas Kaunas“ pasiūlė, kad į mero postą kandidatuotų ir konservatorė Edita Gudišauskienė. Taip pat buvo pasiūlyta ir buvusio mero liberalcentristo Arvydo Garbaravičiaus kandidatūrą.

Tačiau abu pasiūlyti kandidatai atsisakė dalyvauti rinkimuose, o vieninteliu kandidatu liko A. Kupčinskas.

„Vienu iš svarbiausių darbų turi tapti Laisvės alėjos rekonstrukcija. Tai – miesto vizitinė kortelė. Dabar, kai „Žalgirio“ arena užbaigta, visas dėmesys bus skiriamas Laisvės alėjai. Taip pat būtina eilės Kauno gatvių kapitalinė rekonstrukcija. Taip pat rūpinsimės daugiabučių renovacija, energetiniu ūkiu. Ketiname dirbti ne tik iki Seimo rinkimų, bet iki 2015 metų, iki kadencijos pabaigos. Jei būsiu išrinktas, dirbsiu su visomis frakcijomis, palaikysiu visas geras iniciatyvas“, - prieš balsavimą kalbėjo A. Kupčinskas.