Į renginį iš įvairių Lietuvos miestų kartu su šeimomis ir draugais, mokytojais ir bendraklasiais sugužėję kūrybinių konkursų „Žali pasakojimai“ ir „Žaliosios žinutės“ dalyviai ne tik smagiai šnekučiavosi apie žaliąsias idėjas, vaišinosi rudens gėrybėmis ir dalinosi įspūdžiais, bet ir pirmieji išvydo ir gavo dovanų ilgai ir kruopščiai ruoštą Žalių pasakojimų knygą vaikams „Kai Didysis Žmogus sėdėjo ant stogo“.

„Jau pirmaisiais „Žaliojo kodo“ metais pastebėjome, kiek kūrybingų ir žemei draugiškų minčių sukasi žmonių galvose. Todėl pasitinkant antruosius projekto metus, nusprendėme žaliosiomis idėjomis pasidalinti su vaikais – juk meilė gamtai, rūpestis ir atidumas yra ne vien „suaugusiųjų reikalas“. O kas gi įtaigiau mažiesiems apie šiuos „reikalus“ papasakos, jeigu ne smagios istorijos, pasakos, šmaikštus eilėraštis ar iliustracija? Tad šiemet skelbėme „Žaliųjų pasakojimų“ konkursą, kuriame dalyvavo ir jauni, ir vyresni, ir rašantys, ir piešiantys, ir žemės ateitimi susirūpinę, ir pašėlusiai linksmi bei optimistiškai nusiteikę kūrybingi žmonės iš visos Lietuvos”, - pasakoja idėjos iniciatorė, Europos Parlamento narė Radvilė Morkūnaitė.

Anot projekto koordinatorės Justės Brukštutės, pasakojimų knygelės kūrybinis procesas truko daugiau nei pusę metų. „Žaliojo kodo“ komanda kvietė ir skatino konkurse dalyvauti kūrybingas asmenybes iš visos Lietuvos, atidžiai skaitė ir su gamtininko rašytojo Selemono Paltanavičiaus pagalba kruopščiai rinko geriausius konkursui pateiktus pasakojimus. Įtakos turėjo ir viešo balsavimo oficialioje „Žaliojo kodo“ svetainėje rezultatai.

„Iš atrinktų darbų ir susidėjo nepaprastų žaliųjų istorijų knyga „Kai didysis žmogus sėdėjo ant stogo“. Šį pavadinimą knygai dovanojo vienas iš joje apsigyvenusių kūrinių. Gausybės šaunių autorių knygelėje linksmai ir šmaikščiai, o kartais liūdnai ir pagrūmojant, vaikams suprantama kalba liejasi pasakojimai apie mums ir visai Žemei svarbius dalykus – meilę pasauliui, aplinkos puoselėjimą bei didžiojo ir mažojo žmogaus ryšį su gamta”, - pasakoja Justė.

Pasakojimų knyga išleista ant ekologiško – iš antrinių žaliavų pagaminto – popieriaus. Knygelę iliustravo Jonas Liugaila, apipavidalino – dizainerė Rūta Ivaškevičiūtė. Knygelė bus dovanojama Lietuvos bibliotekų vaikų skyriams, darželiams bei vaikų namams.

Renginio metu taip pat apdovanoti ir antrojo konkurso „Žalioji žinutė“ pirmojo etapo laimėtojai. Jų sukurti atvirlaiškiai jau keliauja po įvairiausias Lietuvos gyventojų susibūrimo vietas ir neša žalią žinią. Antrasis „Žaliosios žinutės“ konkurso etapas, kurio tema yra „Žalias miestas“, dar tęsiasi. Apie konkursą daugiau sužinoti ir dalyvių darbus išvysti galima oficialioje „Žaliojo kodo“ svetainėje.