URM nurodė svarstanti šią ir kitas kandidatūras ir atkreipė dėmesį, kad jos turi būti pateiktos iki vasario 1 dienos.

"Pasiūlymas nominuoti A.Beliackį Nobelio taikos premijai nuskambėjo per Vyriausybės valandą Seime. URM šią kaip ir kitas galimas kandidatūras Nobelio taikos premijai svarsto. Kandidatūros premijai turi būti pateiktos iki vasario 1 dienos. Ministras iš esmės idėjai pritaria", - BNS sakė URM atstovas Mindaugas Lašas.

Kreiptis į Nobelio taikos komitetą dėl A.Beliackio kandidatūros praėjusią savaitę pasiūlė parlamentaras Vytautas Bogušis per Seime vykusią diskusiją dėl teisingumo ir užsienio reikalų ministrų atsakomybės už duomenų apie A.Beliackio sąskaitas perdavimą Minskui.

Seimo narys, sovietmečiu buvęs disidentu, tuomet priminė, kad visai Lietuvai reikšmingas įvykis buvo pasipriešinimo sovietiniam okupaciniam režimui veikėjo, Lietuvos Helsinkio grupės įkūrėjo Viktoro Petkaus nominavimas premijai.

"Pone Ažubali, jūs puikiai atsimenate, kaip mūsų mokytojas Viktoras Petkus buvo pristatytas kaip kandidatas. Tų kandidatų ten, be abejo, buvo daug, bet koks reikšmingas įvykis buvo Lietuvai. Štai mes ir galėtume padaryti garbingą žingsnį, tai, kas įvyko, galima dar atitaisyti", - Seime kalbėjo V.Bogušis.

Lietuva ir Lenkija atsiprašė A.Beliackio artimųjų, kad jų perduota medžiaga apie sąskaitas banke tapo pretekstu apkaltinti žmogaus teisių organizacijos "Vesna" vadovą A.Beliackį pajamų slėpimu.

Šių metų Nobelio taikos premija penktadienį paskirta trims moterų teisių aktyvistėms iš Liberijos ir Jemeno.