Net dviejų visuomenės nuomonės tyrimo agentūrų duomenimis, Seimo rinkimų išvakarėse akivaizdi lyderė tebėra Kairiųjų demokratų ir Darbo sąjungų koalicija, kuri gali surinkti nuo 49 iki 50 proc. rinkėjų balsų.

Antroje vietoje įsitvirtino iš įvairių partijų atstovų suformuota Pilietinė platforma, kurią remia nuo 13 iki 15 proc. lenkų. Dar dvi partijos - "Įstatymas ir teisingumas" bei Valstiečių sąjunga - gali tikėtis gauti po 9 proc. balsų.

Bene didžiausia naujiena rinkimų išvakarėse, kad 5 proc. barjerą gali įveikti dvi naujos skandalingai radikalios politinės organizacijos - ūkininkų profesinė sąjunga "Savigyna" (Samoobrona) bei Lenkijos šeimų lyga.

"Savigyna", kuriai vadovauja Andrzejus Leperis, išgarsėjo kelių blokadų organizavimu ir ūkininkų demonstracijomis, o ultranacionalistinė Šeimų lyga kategoriškai atmeta Lenkijos siekį tapti ES nare ir žemės pardavimą užsieniečiams.

Jau beveik visi susitaikė su mintimi, kad į Seimą gali nepatekti valdančioji "Solidarumo" rinkimų akcija ir buvusi jos koalicijos partnerė - Laisvės sąjunga.

Ar pasikeis rinkėjų nuotaikos per kelias dienas kol kas niekas nedrįsta prognozuoti. Taip pat nežinia, ar jie paklausys šalies Katalikų Bažnyčios vyskupų laiško, kuris paragino tikinčiuosius nebalsuoti už kairiuosius.

Seimo rinkimuose žada dalyvauti apie 60 proc. šalies rinkėjų.