Šį paktą, kuriuo įsipareigojama laikytis garbingos politinės kovos principų, pasirašė LDDP, Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP), Naujosios demokratijos, Lietuvos rusų sąjungos, Valstiečių partijos, Demokratų partijos, Tautos pažangos partijos, Krikščionių demokratų sąjungos bei Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovai.

Vienas šio dokumento iniciatorių, LDDP rinkimų štabo vadovas Juozas Bernatonis žurnalistams sakė, kad paktas yra tam tikras savikontrolės mechanizmas, kuris padės partijoms laikytis sąžiningos rinkimų kovos.

Pakte numatoma įkurti Politinės etikos komisiją, į kurią kiekviena dokumentą pasirašiusi partija deleguos po vieną atstovą. Komisija nagrinėtų klausimus dėl etikos pažeidimų rinkimų kampanijos metu

"Tos partijos, kurios nepasirašė, dar nėra pasirengusios laikytis pakte išsakytų principų. Nes jeigu būtų pasirengusios laikytis tų principų, priežasčių nepasirašyti nėra", sakė J. Bernatonis.

Jis pažymėjo, kad "mūsų politikoje yra per daug susipriešinimo, per daug drabstymosi purvais ir per mažai konsolidacijos". Todėl, LDDP nario nuomone, šis paktas yra dokumentas, galintis pakeisti dabartinę situaciją.

Jis pažymėjo, kad toks paktas Lietuvoje pasirašomas pirmą kartą ir pridūrė, kad kitos partijos bet kada gali prie jo prisijungti.

Dokumentą ketinama įteikti ir prezidentui Valdui Adamkui bei Seimo pirmininkui Vytautui Landsbergiui.