Latviai Austrijos atstovams įteikė protesto notą dėl 1991 m. sausio 13 d. televizijos bokštą šturmavusio „Alfa“ būrio vado paleidimo. Tai žurnalistams po susitikimo su Lietuvos prezidente Dalia Grybauskaite patvirtino Latvijos vadovas Andris Berzinis.

„Man atrodo, Latvija supranta šią situaciją geriausiai. Pats asmeniškai 1991 sausį buvau labai panašioje situacijoje. Visiškai remiu jūsų valstybės poziciją. Šiandien Latvijos UR ministras pakvietė Austrijos ambasadorių ir įteikė notą dėl šio klausimo“, - sakė A. Berzinis.

D. Grybauskaitė išreiškė padėką Latvijai už solidarumą ir supratimą.

Estijos URM kviečiasi Austrijos ambasadorę

Su Lietuva solidarizuojasi ir Estija. Užsienio reikalų ministras Urmas Paetas sakė DELFI, kad antradienį vicekancleris ES klausimais kviečiasi į ministeriją Austrijos ambasadorę Angeliką Saupe-Berchtold Estijoje aptarti, dėl kokių priežasčių Austrija priėmė sprendimą išlaisvinti M. Golovatovą.

„Ministras nesupranta, kodėl įvyko tai, kas įvyko, kodėl austrų pareigūnai pasielgė taip, kaip pasielgė. Reikia kur kas daugiau paaiškinimų iš jų pusės. Nematome jokios priežasties, dėl kurios jie galėjo taip pasielgti su žmogumi, kuris, kaip jie puikiai žino, jums yra toks svarbus“, - sakė ministro atstovė.

Žinių apie oficialios notos įteikimą austrams estai kol kas neskelbia, tačiau tikėtina, kad jie paseks Vilniaus ir Rygos pavyzdžiu.

Reaguodama į M. Golovatovo paleidimą, Lietuva atšaukė ambasadorių Austrijoje konsultacijoms, o Austrijos atstovas mūsų šalyje buvo iškviestas pasiaiškinti į Užsienio reikalų ministeriją.

Pagal Lietuvoje išduotą Europos arešto orderį M. Golovatovas Austrijos sostinėje Vienoje buvo sulaikytas ketvirtadienį. Apie jo sulaikymą, neatskleisdama įtariamojo pavardės, penktadienį pranešė Generalinė prokuratūra.

Tačiau džiugios žinios dėl Sausio 13-osios bylos tyrimo netruko virsti šoku. Šeštadienį Rusijos žiniasklaida jau trimitavo apie įtariamojo paleidimą. Vos apie parą sulaikytas išbuvęs M. Golovatovas savaitgalį ilsėjosi Maskvoje ir dalijo interviu apie neva niekuo nepagrįstą jo sulaikymą.

Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Emanuelis Zingeris netgi pareiškė, kad Lietuva gali svarstyti diplomatinių santykių su Austrija nutraukimo galimybę. Tačiau opozicinių socialdemokratų ir „tvarkiečių“ pasipriešinimas gerokai sušvelnino Seimo poziciją – iš Užsienio reikalų komiteto pareiškimo dingo punktai apie diplomatinį Vilniaus boikotą Vienai.