Buhaltere dirbančios J. Masaitienės skundą dėl jos turtui pritaikyto laikinojo nuosavybės teisių apribojimo pirmadienį išnagrinėjo Lietuvos apeliacinis teismas.

Ikiteisminį tyrimą dėl „daktarų“ nusikalstamų veikų kontroliavęs Generalinės prokuratūros prokuroras Zdzislavas Tuliševskis dar 2009-ųjų spalio 12-osios nutarimu buvo laikinai apribojęs J. Masaitienės nuosavybės teisės į žemės sklypą su statiniais, esantį Zarasų rajone, Brusavankos kaime. Kai byla pasiekė Klaipėdos apygardos teismą, šį apribojimą pratęsė baudžiamąją bylą nagrinėjantis teisėjas.

Nutartyje taikyti areštą teigiama, kad byloje surinkti duomenys leidžia daryti pagrįstą išvadą, jog nusikalstamu būdu gautas ir faktiškai valdomas lėšas H. Daktaras legalizavo per kitus asmenis, tarp jų ir žmonos R. Daktarienės seserį J. Masaitienę.

Prokurorai nebeslepia, kad baudžiamojoje byloje yra pareikšti civiliniai ieškiniai, kurių bendras dydis viršija 8,5 mln. litų.

Jeigu teismas pripažintų H. Daktarą kaltu, būtų galimas jo turto konfiskavimas.

Prokurorai įtaria, kad R. Daktarienės sesers turtas galėjo būti įsigytas iš H. Daktaro nusikalstamu būdu gautų lėšų.

Su tokia pozicija nesutinkanti J. Masaitienė teigia, kad niekuomet nebuvo nei apklausta, nei paprašyta pateikti įrodymus ar paaiškinimus dėl turto įsigijimo aplinkybių. Moteris teigia, kad žemės sklypą 2003 metais įsigijo iš savo santaupų.

Antradienį Lietuvos apeliacinis teismas atmetė J. Masaitienės skundą ir konstatavo, kad areštas jos turtui buvo pagrįstai pritaikytas.

„Bylą nagrinėjantis pirmosios instancijos teismas, priimdamas byloje galutinį sprendimą, turės išspręsti civilinių ieškinių ir turto konfiskavimo klausimus, tuo pačiu įvertindamas areštuoto turto kilmę bei tikrąjį savininką“, - pabrėžė teismas.

Pasak jo, byloje nėra jokių duomenų, kad J. Masaitienė nuo 2009 m. spalio 12 d. deklaravo arba pati ėmėsi kokių nors priemonių areštuotam turtui deklaruoti įstatymų nustatyta tvarka.

H. Daktaras ir 15 jo bendrų kaltinami itin sunkiais nusikaltimais, įvykdytais 1993 – 2000 metais – nusikalstamo susivienijimo organizavimu, 6 nužudymais, neteisėtu laisvės atėmimu, plėšimais, turto prievartavimais, neteisėtais disponavimais ginklais. Byloje yra apie 20 epizodų.