„Daugelis pacientų ir jų partnerių bijo užsiimti seksu, nes mano, kad taip sužeis kūdikį. Tai yra nesąmonė, - sako akušerijos ir ginekologijos rezidentė Sinajaus kalno ligoninėje Toronte (Kanada) Dr. Claire Jones. - Sveikoms moterims, kurių nėštumas yra be komplikacijų, nėra priežasčių neužsiimti seksu ir juo nesimėgauti“.

Mylėtis nerekomenduojama pirmaisiais dviem nėštumo mėnesiais, nes vaisius dar nebūna pakankamai prisitvirtinęs. Mylintis organizme išsiskiria daug cheminių medžiagų, susitraukinėja gimda bei orgazmo metu patiriami nevalingi raumenų susitraukinėjimai gali sukelti grėsmę nėštumui. Tačiau dauguma ginekologų nesutaria šiuo klausimu, nes nėra aiškaus mokslinio pagrindimo.

Jei vaisius užsimezgė normaliai, moteris nekraujuoja, pilvo neskauda, nėra persileidimo grėsmės, seksas nepakenks nei mamai, nei kūdikiui.

Susilaikyti nuo sekso turėtų moterys, kurioms diagnozuota placenta previa - tokia būklė, kuomet placenta dengia gimdos kaklelį, nes yra rizika, kad viskas, kas patenka į gimdos kaklelį, gali sukelti placentos kraujavimą.

Taip pat dažniausia rekomenduojama nuo sekso susilaikyti moterims, kurioms gresia priešlaikinis gimdymas. Daugelis šį klausimą tyrusių mokslininkų pateikė išvadą, kad tikimybė, jog seksas paskatins priešlaikinį gimdymą yra didesnis toms moterims, kurios dar turi ir lytinių organų infekciją. Tačiau tokia infekcija nėštumo metu gali būti nepastebima, todėl medikai, linkę krypti saugumo pusėn, rekomenduoja apskritai vengti sekso, jei gresia priešlaikinis gimdymas.

Kai kurios poros mano, kad lytiniai santykiai ties nėštumo pabaiga gali paskatinti gimdymą. Šią populiarią nuomonę grindžia teorinis pagrindas: orgazmo metu išsiskiriantis hormonas oksitocinas skatina sąrėmius. Be to, sėkloje yra prostaglandinų (biologiškai aktyvių junginių), kuriuos medikai kartais panaudoja, norėdami atverti gimdos kaklelį. Tačiau į šiuos klausimus besigilinusių tyrimų rezultatai nebuvo įtikinami.

„Visi gydytojai gali papasakoti pavienių istorijų apie pacientus, kurie tai išbandė ir kitą dieną jau prasidėjo gimdymas“, - sakė Dr. C. Jones. Pasak jos, esant nekomplikuotiems nėštumams pageidaujančios poros gali bandyti tokiu būdu paskatinti gimdymą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)