Trečiadienį NS paskelbė, kad pradedamos platinti pilietinės anketos dėl NS iniciatyvos pareikalauti konkrečių asmenų atsakomybės už Lietuvos ūkio sužlugdymą. NS skelbiasi pasirengusi įvesti tokią tvarką, kad nauja išrinkta valdžia organizuotų buvusios valdžios institucijų auditą, įvertintų pareigūnų veiklą, pareikalautų konkrečių asmenų atsakomybės už šiandieninę šalies ekonominę ir finansinę būklę.

Ketvirtadienį išplatintame konservatorių centrinio rinkimų štabo vadovo Audroniaus Ažubalio pareiškime teigiama, kad teisiniu požiūriu ši akcija reiškia "bet kokių teisinės valstybės pagrindų neigimą, nes atmeta teisminės valdžios egzistavimą ir jos paskirtį, iš esmės siūlydama miniai užsiimti teisingumo vykdymu".

"Tai beveik niekuo nesiskiria nuo stalininio teisingumo, kai "liaudies reikalavimu" buvo "teisiami" ir šaudomi vadinamieji "liaudies priešai", teigia A. Ažubalis.

Jis atkreipia dėmesį, kad NS iniciatyva gali būti vertinama kaip primygtinis reikalavimas teisminei valdžiai teisti tam tikrus asmenis, kuriais minia pareikštų nepasitenkinimą, net neturint šių asmenų kaltės įrodymų. Todėl, A. Ažubalio nuomone "kaltų" asmenų įvardinimas galėtų prieštarauti asmens nekaltumo prezumpcijai, įtvirtintai Konstitucijoje. A. Ažubalis abejoja ir dėl tokios NS iniciatyvos atitikimo dar keliems Konstitucijos straipsniams.

Konservatorius mano, kad jei NS iniciatyva būtų pradėta rimtai įgyvendinti, tai sukeltų grėsmę Lietuvos konstitucinei santvarkai. Be to, tai pažeistų Lietuvos, kaip Europos Tarybos narės, įsipareigojimus gerbti teisinės valstybės principą bei žmogaus teises ir pagrindines laisves.

A. Ažubalis daro išvadą, kad NS iniciatyva platinti "pilietines anketas" yra visiškai neteisinė, o populistinė rinkimų kampanijos dalis.

"Apgailėtina, kad NS vadovas Artūras Paulauskas, turėdamas teisinį išsilavinimą ir teisinio darbo patirtį, atsisako teisinės valstybės kūrimo principų, kurių laikėsi ne vienus metus dirbdamas Lietuvos teisėtvarkos struktūrose", rašoma pareiškime.