Vasario pabaigoje Lietuvos televizija parodė siužetą su slapta darytu garso įrašu per Vilniaus universiteto (VU) ryšių su visuomene specialybės magistrantės L.Kiauleikytės ir P.Butkaus susitikimą.

Transliuota medžiaga paliko įspūdį, kad studentė iš dėstytojo buvo sulaukusi intymių pasiūlymų. Dėl to L.Kiauleikytė kreipėsi į Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybą.

A.Burneikienė surinktą medžiagą perdavė prokuratūrai, kad būtų sprendžiamas klausimas dėl ikiteisminio tyrimo pradėjimo - mat dėstytojo elgesyje buvo įžvelgti baudžiamojo nusižengimo požymiai, o veiksmai pavadinti "itin ciniškais".

Gegužės 7 dieną prokuratūra priėmė nutarimą atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą dėl seksualinio priekabiavimo L.Kiauleikytės atžvilgiu.

Nepatenkinta tokia nutartimi, Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba parašė skundė Vilniaus miesto 1-ajam apylinkės teismui.

Gegužės 27 dieną teismas nusprendė skundą patenkinti ir prokuratūros nutarimą panaikino.

"Prokuroras padarė išankstinę ir nepagrįstą išvadą, kad seksualinis priekabiavimas neturi visuomeninio reikšmingumo, nes tokią išvadą padarė neatlikęs ikiteisminio tyrimo", - rašoma BNS perduotoje teismo nutarties kopijoje.

Remdamasis Baudžiamojo proceso kodekso straipsniais, teismas konstatuoja, kad apie visuomeninį reikšmingumą sprendžiama iš to, koks nusikalstamos veikos mastas, kokia galimo kaltininko asmenybė, ar įvykis sukėlė rezonansą visuomenėje. L.Kiauleikytės skundas Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybai dėl seksualinio priekabiavimo turėjo didelį atgarsį visuomenėje, ir apie tai liudija publikacijos žiniasklaidoje, televizijos kanalų dėmesys.

Atsižvelgdamas į tarnybos surinktą medžiagą, į tai, kad toks reiškinys yra paplitęs ne tik švietimo ir mokslo srityse, teismas mano, kad būtina patikslinti visas lygių galimybių kontrolierės nurodomas aplinkybes, o tai padaryti neatlikus išsamaus ikiteisminio tyrimo neįmanoma. Todėl teismas nutarė, kad prokuroras turi pradėti baudžiamąjį procesą dėl veikos, numatytos Baudžiamojo kodekso 152 straipsnyje ir ištirti Lygių galimybių kontrolierės skunde nurodytus reikalavimus.

Ši teismo nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

Pagal Baudžiamąjį kodeksą seksualiai priekabiaujantiems asmenims gresia bauda, laisvės apribojimas arba areštas.

Agentūros "Spinter" tyrimas rodo, kad maždaug 14 proc. šalies studentų yra patyrę dėstytojų ar kitų universiteto darbuotojų, nuo kurių priklausė studijų rezultatų įvertinimas ir socialinė gerovė, seksualinį priekabiavimą.

Dažniausiai, anot tyrimo, prie studentų priekabiaujama Kauno medicinos universitete - tai nurodė 27,5 proc. respondentų, Vilniaus Gedimino technikos universitete (27,1 proc.), Žemės ūkio universitete (23,3 proc.), Veterinarijos akademijoje (16,7 proc.).

Į viešumą iškilus skandalingiems faktams, VU rektorius Benediktas Juodka dėstytoją P.Butkų atleido "už pasinaudojimą pareigomis dėl asmeninių paskatų".

P.Butkus nebuvo L.Kiauleikytės dėstytojas.