"Mes turime įsitikinti, kad žmonės yra pasirengę laikytis ugnies nutraukimo, - sakė britų brigados generolas Barney White-Spunneris per spaudos konferenciją, surengtą tuo metu, kai į Skopję atvyko daugiau karių iš jo žvalgybos dalinio. - Tokie ugnies nutraukimo pažeidimai kaip vakar yra nepriimti, nes jie rodo, kad nėra laikomasi duoto žodžio (iš Makedonijos saugumo pajėgų ir etninių albanų sukilėlių pusės)".

Po spaudos konferencijos etniniai albanai pranešė, jog šiaurės vakarų Tetovo mieste Makedonijos kariai pradėjo apšaudymą. Pasak jų, nuo sužeidimų, kuriuos patyrė per penktadienį vykusius susirėmimus, šeštadienio rytą mirė 18 metų albanų sukilėlis.

"Artimiausiomis dienomis mes ketiname aptarti įvairius kriterijus ir priemones su abiem šalimis. Mes būtinai norėsime, kad jie būtų įvykdyti, prieš tai, kai pateiksime rekomendaciją NATO ambasadoriams, kad yra saugu šalyje dislokuoti visas pajėgas", - tvirtino jis.

Britų brigados generolas atsisakė įvardyti priemones. Tačiau jo teigimu, NATO avangardas nuodugniai apžiūrės pagrindines fronto linijas Makedonijos šiaurėje ir, norėdamas išspręsti visas problemas, palaikys nuolatinį ryšį su Makedonijos saugumo pajėgomis bei albanų sukilėliais.

19 NATO valstybių ambasadoriai, prieš priimdami sprendimą dėl 3,5 tūkstančių Aljanso karių dislokavimo Makedonijoje, penktadienį nutarė sulaukti detalios B.White-Spunnerio ir NATO ginkluotųjų pajėgų Europoje vado generolo Josepho Ralstono, kuris apsilankys Makedonijoje pirmadienį, ataskaitos apie situaciją šalyje.

Per susišaudymus Tetovo apylinkėse ketvirtadienio vakarą ir penktadienio rytą buvo nušautas pagyvenęs etninis albanas ir Makedonijos policijos pareigūnas. Vėliau penktadienį ir šeštadienio naktį fronto linijose buvo pakankamai ramu.

"Jeigu mums pavyks tinkamai palaikyti ryšius, ugnies nutraukimo pažeidimų skaičius turėtų gerokai sumažėti", - tikino B.White-Spunneris.

Jis kartu su paskirtu nuginklavimo pajėgų vadu, danų generolu majoru Gunnaru Lange, paneigė tvirtinimus, kad daugelis makedonų įtariai žiūrį į NATO misiją, bijodami, kad jos galiausiai ims saugoti sukilėlių kontroliuojamus rajonus.

"Tai nėra taikdariška misija. Tai nėra karinė intervencija. Šios pajėgos neatskirs kovojančių šalių, - sakė G.Lange, netiesiogiai užsimindamas apie NATO taikdarius Bosnijoje ir Kosove. - NATO nedarys nieko, kas galėtų suskaldyti Makedoniją. Ši misija yra konkreti ir terminuota. Mes siekiame, kad ji tokia ir būtų".