Šešių aukštų "Manor" viešbutyje Kezon Sityje, Filipinų sostinės vakarinėje dalyje buvo apsistoję iš kelių kaimo rajonų suvažiavę religinės grupės nariai, atvykę į Manilą dalyvauti savaitės konferencijoje, kuri turėjo baigtis šeštadienį.

Daugelis aukų, tarp jų ir vaikai, negalėdami pasinaudoti keliais avariniais išėjimais ar atidaryti grotomis dengtų langų, įkalinti tirštų dūmų per gaisrą užduso savo kambariuose.

Kaip sakė vienas pareigūnas iš įvykio vietos, žuvusieji daugiausia yra 30-40 metų suaugusieji.

Gaisras, kurį, pareigūnų manymu, sukėlė trumpas sujungimas, kilo 4 val. 30 min. vietos (22 val. 30 min. penktadienį Lietuvos) laiku trečiame viešbučio aukšte, karaokės bare ir restorane, ir netrukus išplito į kelis gretimus aukštus. Pasak policijos atstovo spaudai, pirminiais duomenimis gaisras kilo perkaitus oro kondicionavimo sistemai.

Daugelis iš 200 viešbučio svečių, įskaitant 169 "Dievo būrio" narius, negalėjo ištrūkti iš viešbučio dėl pernelyg mažo avarinių išėjimų skaičiaus.

Tris valandas siautusio gaisro įkarštyje dešimtys įkalintų viešbučio svečių mojavo iš balkonų gaisrininkams, kvietėsi pagalbos ar beviltiškai bandė nuimti grotas nuo langų.

Gaisrininkai buvo priversti nukreipti stiprias vandens sroves į balkonus, kuriuose už susispietusių žmonių plaikstėsi ugnies liepsnos, be to, specialiais pjūklais pjaustė langų grotas ir išgelbėtas aukas aukštomis kopėčiomis laipino žemyn.

"Atrodė, lyg jie būtų kalėjime, o ne viešbutyje", - teigė ABS-CNB televizijos komentatorius, rodant reportažą iš įvykio vietos.

Šalies prezidentė Gloria Arroyo paragino kuo greičiau imtis tyrimo, kuris nustatytų tragiško gaisro priežastis, ir nurodė vietos vyriausybei užtikrinti socialinę pagalbą aukoms ir jų šeimoms.

Pasak Nacionalinio krizių valdymo centro pareigūno tarp žuvusiųjų užsieniečių nėra.

Tai tragiškiausias gaisras šalyje po 1996 metų, kai Manilos diskotekoje "Ozone" ugnies liepsnose žuvo 160 žmonių. Daugelis jų buvo paaugliai, šventę mokslo metų pabaigą.