Prieš tris dienas į Afganistaną atvykę JAV, Australijos ir Vokietijos diplomatai ketvirtadienį susitiko su keliais žemo rango Talibano užsienio reikalų ministerijos atstovais, tačiau jiems vėl buvo neleista aplankyti sulaikytus užsieniečius.

"Mūsų vėl paprašė būti kantriais ir laukti, kol bus baigtas tyrimas. Po to jie užsiminė, kad mums būtų geriau likti (Pakistano sostinėje) Islamabade ir iš ten stebėti įvykių raidą", - sakė Australijos konsulas Alastaras Adamsas.

"Mūsų vizitas turi išimtinai humanitarinį tikslą - susisiekti su savo šalių piliečiais ir... perduoti žinią jų šeimoms bei artimiesiems, bet atrodo, kad tokios galimybės mums nesuteiks", - sakė A.Adamsas.

Talibano religinė policija rugpjūčio 3-5 dienomis suėmė du amerikiečius, du australus, keturis vokiečius ir 16 afganų, dirbančių Vokietijoje įsikūrusioje pagalbos organizacijoje "Shelter Now International", kurie buvo apkaltinti bandymu musulmonus atversti į krikščionybę.

Nuo to laiko ryšys su šiais pagalbos darbuotojais nutrūko. Šiuo metu sulaikytieji laikomi dviejuose izoliatoriuose Kabule, kur juos griežtai saugo religinė policija.

Talibano užsienio reikalų ministerijos atstovas pareiškė, kad šio radikalaus judėjimo pozicija nepasikeitė. Pasak jo, trečiadienį įvykusiame vyriausybės posėdyje nuspręsta, kad Vakarų diplomatams bus leista aplankyti sulaikytuosius, kai bus baigtas bylos tyrimas.

"Mes laikomės principinės pozicijos, kad niekam nebus leista su jais susitikti, kol vyks oficialus tyrimas, - sakė ministerijos atstovas. - Mes aiškiai jiems pasakėme, kad susitikti su sulaikytaisiais nebus leista".