Tai po susitikimo su Vokietijos federaliniu finansų ministru Hansu Eicheliu antradienį žurnalistams pareiškė premjeras Algirdas Brazauskas. Anot jo, Vyriausybė norėtų, jog šios lėšos nebūtų skaičiuojamos į bendrą finansinių asignavimų Lietuvai sąmatą.

"Jeigu lėšos, reikalingos Ignalinos uždarymui, būtų įtrauktos (į šią sąmatą - BNS), bus didelė nelygybė, palyginti su kitomis valsty bėmis, stojančiomis į ES", sakė A. Brazauskas.

Premjeras mano, kad jei ES norėtų kuo trumpesnio IAE uždarymo termino, tuo didesnės kasmetinės investicijos turėtų būti nustatytos.

Lietuva yra įsipareigojusi pirmąjį IAE reaktorių uždaryti iki 2005 metų, o antrojo uždarymo data turi būti nustatyta naujoje energetikos strategijoje, kurią numatoma parengti 2004 metais. Tačiau ES primygtinai ragina Lietuvą anksčiau apsispręsti dėl antrojo reaktoriaus likimo.

Lietuvos pasirengimas narystei į ES, ekonominis bendradarbiavimas ir antrojo IAE reaktoriaus uždarymas buvo pagrindinė A.Brazausko ir H.Eichelio susitikimo tema.

"Kalbama apie antrąjį bloką, nes dėl pirmojo viskas nuspręsta. Aš paprašiau, kad federalinė Vokietijos vyriausybė ir kancleris įvertintų mūsų tokią sudėtingą situaciją", - sakė A.Brazauskas.