Kaip BNS sakė URM spaudos skyriaus vedėja Daiva Rimašauskaitė, "pretenzijos klaidingai adresuojamos URM, o ne renginio organizatoriams - Rokiškio savivaldybei ir Krašto muziejui".

Pasak diplomatės, minėtosios įstaigos, leisdamos renginį ir jį organizuodamos, prisiėmė atsakomybę už savo sprendimus.

D.Rimašauskaitės teigimu, URM pareikštų oficialų protestą, jeigu minėtasis įvykis būtų susijęs su oficialia Italijos institucija, tačiau šiuo atveju tai buvo pavienio asmens veikla.

Centristų pasipiktinimą sukėlė tai, jog Lietuvos valdžios institucijos nesureagavo į žiniasklaidoje paskelbtą informaciją apie praėjusią savaitę Rokiškyje italų verslininko Angelo Frosio surengtą labdaros vakarą.

Pasak spaudos, pakviesti į "svarbų kultūrinį renginį" prie Rokiškio krašto muziejaus, vietos gyventojai išvydo padėvėtų drabužių dėžes.

Tačiau prieš išdalindami labdarą, italai pakvietė rokiškėnus sudainuoti vergų choro ariją iš Giuseppe's Verdi operos "Nabukas". Vėliau vietos gyventojai sugiedojo ir Lietuvos himną. Išdalinę labdarą, italai surengė labdaringas vaišes. Visą šią akciją italai nufilmavo.

Spaudos teigimu, kai kurie į renginį atėję Rokiškio inteligentai piktinosi, jog didesnio pasityčiojimo nebuvo galima sugalvoti.

CS nuomone, valdžios institucijos turėtų atlikti paskelbtų faktų tyrimą ir pareikalauti asmeninės atsakomybės.

Antradienį spaudos konferenciją Seime surengę centristai teigė, jog Lietuvos diplomatai turi įvairių būdų reaguoti į tokį užsieniečių elgesį, tačiau šiuo atveju svarbiausia ne priemonės, o tai, kad apskritai nebuvo sureaguota.

"Lietuvos valdžia negina Lietuvos piliečių interesų. Jeigu mes negalime apginti savo piliečių interesų šalies viduje, tai ką kalbėti apie mūsų piliečius užsienyje", - piktinosi CS lyderis parlamentaras Kęstutis Glaveckas.