Kaip teigiama antradienį išplatintame Lietuvos vartotojų instituto pranešime, žaliųjų akcija neatkreips reikiamo gyventojų dėmesio, kadangi Lietuvos vartotojai nėra informuoti apie genetiškai modifikuotus produktus.

"Nežiūrint to, kad šį pavasarį priimtas Genetiškai modifikuotų organizmų įstatymas, šiuo požiūriu vartotojų padėties nepagerins, kadangi reglamentuoja tik valstybės institucijų funkcijas, išduodant leidimus ar atliekant produktų kontrolę. Tuo tarpu įstatyme nekalbama kuri institucija yra atsakinga už visuomenės informavimą", - teigiama pranešime.

Lietuvos vartotojų instituto prezidentės Zitos Čeponytės teigimu, Europos Sąjungoje (ES) daug dėmesio skiriama produktų ženklinimui.

Pavyzdžiui, žodžiai "genetiškai modifikuota" turi būti ingredientų sąraše iškart po nurodyto maisto priedo ar kvapniosios medžiagos, arba šie žodžiai gali būti sąrašo ryškiai pateiktose išnašose, pažymėtose žvaigždute.

Maisto produktams, kurių sudėtyje yra modifikuotų sojų ar kukurūzų, taikomi tokie ženklinimo reikalavimai - skliausteliuose prie pavadinimo turi būti įrašyta "pagaminta iš genetiškai modifikuotos sojos" arba "pagaminta iš genetiškai modifikuotų kukurūzų".

Tuo tarpu, anot Z.Čeponytės, Lietuvos rinkoje esantys produktai, kurių sudėtyje yra genetiškai modifikuotų sudedamųjų dalių, nėra žymimi.

Užsienio rinkose šie produktai yra maždaug 30 proc. pigesni, negu natūraliai išauginti.