JAV apygardos teismo teisėjas Ronaldas Lew pirmadienį nusprendė, kad Jutos valstijos menininko Tomo Forsythe'o žodžio laisvė yra svarbiau už kompanijos prekinio ženklo ir intelektualinės nuosavybės teises į 42 metų "sulaukusią" lėlę. Prieš dvejus metus "Mattel Inc." iškėlė bylą T.Forsythe'ui, kuris parodijavo lėlę savo fotografijose, turėjusiose reikšti aštrią socialinę kritiką.

"Šis sprendimas nereiškia, kad galima laisvai eksploatuoti "Mattel" produktus. Tai reiškia, jog menininkai, norintys meninei išraiškai panaudoti milžiniškos kultūrinės prasmės komercinį simbolį, turi tam tikrą laisvę", - sakė T. Forsythe'o advokatas Simonas Frankelis.

Tuo tarpu "Mattel" pirmadienį paskelbė pranešimą, kuriame sakoma, kad kompanija yra nusivylusi, nes teismas neatsižvelgė į žalą, kurią dėl menininko veiklos patiria vartotojai ir "Mattel". Kompanija ketina pateikti apeliaciją.

Minėtos T.Forsythe'o nuotraukos buvo padarytos 1998 metais, jose Barbė pasitelkiama kritikuojant moterų stereotipizaciją.

Kelis kartus JAV Vakaruose eksponuotose ir tinklalapyje creativefreedomdefense.org parduodamos nuotraukose, be kitų įvaizdžių esama nuogos "Barbės misionierės poza", į kurios kūną reikšmingai nukreiptas mikseris. Nuotraukoje, pavadintoje "Barbių tortiljos", nuogos lėlės tortiljose suguldytos kepimo inde ir aplietos pomidorų padažu; "Karščio bangoje" Barbė guli orkaitėje, o "Žydrajame lede" nuoga lėlė "įsitaisiusi" martinio stikle.

Nors nuotraukos gali įžeisti kai kuriuos Barbės gerbėjus, jos neturi būti uždraustos, nes lėle nesinaudojama komerciniais tikslais ir nenukenčia "Mattel" produkcijos pardavimas, nusprendė teisėjas.

Be to, R.Lew nuomone, T.Forsythe'as nepažeidė prekinio ženklo teisės, nes "Mattel" negali įrodyti, kad menininkas sukėlė vartotojų netikrumą dėl lėlės tikrosios paskirties (vaikiško žaislo) ar kad jis pasinaudojo Barbe komerciniais, o ne išraiškos tikslais.

Teisės ekspertai pavadino šį teismo sprendimą didele menininkų pergale ir smūgiu "Mattel" bei kitoms korporacijoms, kurios jiems kelia bylas dėl jų simbolių panaudojimo kūryboje.