Po gegužės 1 dienos ES šalių piliečiai gali laisvai judėti prasiplėtusioje bendrijoje, pasienio kontrolės punkte užtenka parodyti asmens tapatybės kortelę arba pasą. Naujųjų narių piliečiams, norintiems būti kitoje ES valstybėje ilgiau nei 90 dienų, nebereikia gauti vizų. Tačiau kai kuriose šalyse ilgiau apsistojantys užsienio piliečiai turės gauti leidimą gyventi.

Penkiolika senųjų ES valstybių narių nepanaikins pasienio kontrolės punktų tol, kol neįsitikins, kad naujosios narės gali pačios apsaugoti savo rytines sienas. Tam tikrą laiką sienų kontrolė išliks ir tarp pačių ES naujokių.

Naujosios narės tikisi, kad sienas bus galima panaikinti 2006 metais. Tačiau ES Taryba sprendimą dėl pasienio kontrolės panaikinimo priims tik po atidaus patikrinimo, įskaitant nacionalinių ekspertų įvertinimus. Kiekviena nauja narė bus vertinama atskirai.

ES teisingumo ir vidaus reikalų komisaro Antonio Vitorino atstovas Pietro Petrucci (Pjetras Petručis) pareiškė, kad "pasienio kontrolė tarp 15 senųjų ir 10 naujųjų narių išliks bent jau iki 2006 metų pabaigos", o panaikinta bus tik tada, kai bus įvykdytos visos sąlygos, tokios kaip galimybė naudotis Šengeno informacijos sistema.

Naujosios narės galės gauti 335 mln. eurų paramą iš 2005 metų ES biudžeto išorinių sienų kontrolei stiprinti, kad būtų užkirstas kelias galimam narkotikų, ginklų ir nelegalių imigrantų srautui iš buvusios Sovietų Sąjungos valstybių.

ES kovos su nusikalstamumu institucijos baiminasi, kad Lietuva, Latvija, Estija, Lenkija, Vengrija ir Slovakija nėra pasirengusios visiškai išorinių sienų kontrolei. Didžiausią nerimą kelia pasienio su Rusija, Baltarusija ir Ukraina kontrolė. Daroma prielaida, jog Rusijos nusikalstamosios grupuotės gali įsitvirtinti Baltijos valstybėse, nes dviejose iš jų - Latvijoje ir Estijoje - gyvena didelės rusų bendruomenės.

Vengrijoje, esančioje prie pietinės ES sienos, didžiausią nerimą kelia prekyba žmonėmis - daugiausia moterimis. Policijos skaičiavimais, keletas tūkstančių moterų kiekvienais metais yra pervežama per Vengriją iš kaimyninės Rusijos, Ukrainos, Kroatijos ir Serbijos. ES naujokių pareigūnai pripažįsta, kad yra problemų dėl korupcijos, narkotikų kontrabandos ir augančios nelegalios prekybos ginklais.

ES lyderiai nutarė, kad kuriamos agentūros, atsakingos už ES išorinių sienų kontrolę, būstinė bus įkurta vienoje iš naujųjų valstybių narių, nes šios valstybės bus atsakingos už išorinių sienų kontrolę. Turimomis žiniomis, Slovėnija, Estija, Vengrija, Malta, Lenkija ir Slovakija pareiškė norą įkurti tokią agentūrą.