Ilgapelekės grindos - banginių šeimai priklausantys jūrų žinduoliai, gana dažni prie Naujosios Zelandijos krantų. Gali užaugti iki 6,5 metro ilgio ir sveria iki pusantros tonos.

Įstrigusius gyvūnus pietinės Naujosios Zelandijos dalies paplūdimyje sekmadienį rado laipiotojai uolomis. Atskridus gamtosaugininkams, pusė grindų jau buvo žuvusios, o kitos - labai silpnos, praneša naujienų agentūra AP.

Grindos buvo gana pasistūmėjusios į sausumą, potvynis traukėsi, todėl nebuvo galimybių palaikyti milžinių gyvybę, kol pasirodys daugiau gelbėtojų, teigia pareigūnai.

„Eutanazija yra nelengvas sprendimas, tačiau jis priimamas vien tik gyvūnų gerovei, kad jiems nereikėtų ilgiau kankintis“, - teigė Brentas Beavenas, komandai nelaimės vietoje vadovavęs gamtosaugininkas.

Tai penkta masinė ilgapelekių grindų žūtis per mažiau nei metus. Tokie įvykiai regione nėra neįprasti. Praėjusį mėnesį pakrantėje žuvo 24 grindos. 2009 metų gruodį dviejose skirtingose paplūdimio vietose nugaišo 120 grindų.

Mokslininkai dar nėra įsitikinę, kas priverčia banginius pasukti į krantą. Manoma, kad taip gali nutikti dėl echolokacijos sutrikimų, kuriuos sukelia iš žmonių gyvenamų teritorijų sklindantys garsai. Kadangi banginiai yra bendruomeniniai gyvūnai, į krantą pasukus vienam, jį seka ir kiti.