Tomas Yule'is, turus turistams rengiantis verslininkas, situaciją užfiksavo spalį Tanzanijoje. Per masinę zebrų ir gnu migraciją jiems reikia perplaukti Mara upę, kuri tą dieną buvo ypač srauni dėl nulijusio smarkaus lietaus, praneša Pietų Afrikos žiniasklaida.

T. Yule'is ir kiti stebėtojai išvydo, kaip stipri srovė nunešė gnu jauniklį. „Begemotas iškart pasuko paskui jį ir užėmė tokią padėtį, kad srovė nebegalėtų jauniklio nešti. Snukiu jis vis pastūmėdavo mažylį ir išlaikė jį virš vandens, kol pasiekė kitą upės pusę ir gnu pajėgė išlipti bei prisijungti prie bandos“, - pasakojo vyras.

Nepraėjus nė penkioms minutėms, vanduo pagriebė zebro jauniklį. Begemotas jam lygiai taip pat padėjo pasiekti kitą krantą. „Buvo neįtikėtina tai stebėti“, - sakė T. Yule'is.

Zebriukas atrodė visiškai išvargęs, kai begemoto palydėtas pagaliau atsistojo savomis kojomis salelėje visai greta kranto. „Jis tiesiog stovėjo ten giliai kvėpuodamas. Begemotas išlipo iš vandens, paėėjo už jauniklio ir pradėjo jį stumti, švelniai krismtelėdamas, tarsi ragindamas dar nepasiduoti. Zebras lėtai nulipo į vandenį ir perplaukė likusį mažą kanalėlį bei grįžo prie būrio“, - pasakojo T. Yule'is.

„National Geographic“ yra pavykę užfiksuoti, kai begemotas skuba į pagalbą antilopės impalos jaunikliui, kurį bando sudoroti krokodilas. Mažylį jam pavyko ištraukti iš krokodilo nasrų ir išstumti į krantą - vėliau vaizduose matyti kaip begemotas švelniai apžioja impalos galvą, tarsi bandydamas ją gaivinti, tačiau antilopė vis tiek nugaišo. Į krantą išlipęs krokodilas atsiėmė savo grobį.

Begemotai - stambūs augalėdžiai gyvūnai. Vienu agresyviausių gyvūnų laikomas begemotas stiprius iltinius dantis naudoja savo teritorijos gynybai ir kovoms dėl patelių.