Galimos geležies stokos priežastys:

• Nėštumo arba maitinimo periodas
• Intensyvus fizinis krūvis
• Gausios menstruacijos
• Perdėtas žavėjimasis aspirinu

Dažnai anemija lydi lėtines ligas (hemorojų, skrandžio opaligę, išvaržą, žarnyno vėžį, divertikuliozę), bet tais atvejais geležies vartojimas gali tik pakenkti. Todėl, prieš pradedant gydytis, svarbu nustatyti diagnozę. Kaip tai padaryti?

1. Įvertinkite savo būklę. Svarbiausias geležies stokos požymis – raumenų silpnumas, kuris neretai įvardinamas kaip lėtinis nuovargis. Nervinatės dėl niekų ir blogai miegate? Tai yra pavojaus signalai.

2. Atkreipkite dėmesį į odą, plaukus ir nagus. Nagų trapumas ir išsisluoksniavimas, plaukų slinkimas, blyškiai gelsvas odos atspalvis, liežuvio deginimas (tartum jis būtų nuplikytas) bei skonio pakitimas taip pat turėtų versti mus sunerimti.

3. Patikrinkite kalendorių. Ar jūsų menstruacijų ciklas nepasikeitė į sutrumpėjimo pusę, ar išskyros netapo gausesnės? Paprastai per mėnesines kas mėnesį netenkama po 30-50 ml kraujo arba po 15-20 mg geležies. Esant gausioms menstruacijoms geležies netekimas atitinkamai padidėja.

4. Įvertinkite savo dietą. Ar ne per daug save skriaudžiate, iš raciono išbraukdamos kaloringus mėsos produktus? Deja, augalinė ir pieno dieta nepadeda organizmui gauti geležies. Esant fiziniam krūviui, pavyzdžiui, sportuojant, geležies sueikvojimas didėja.

5. Prisiminkite savo peršalimus. Ir tai, kuo gydėtės sirgimo metu. Nekontroliuojamas vaistų vartojimas neretai sumažina geležies atsargas. Praktiškai visi antibiotikai ir sulfanilamidiniai preparatai gali sukelti vadinamąją „vaistinę“ anemiją. O dažnos infekcijos yra ženklas, kad nusilpo imunitetas – visai tikėtina, kad taip pat dėl geležies stokos.

Jei atsakymai į daugumą išvardintų klausimų buvo teigiami, būtina atlikti tyrimus.

Tiksliname diagnozę

Visų pirma, reikalingas klinikinis kraujo tyrimas. Jei rūkote, būtinai pasakykite apie tai gydytojui, nes rūkorių hemoglobinas visuomet būna normos ribose. Taip yra dėl to, kad hemoglobino lygis padidėja kompensuojant deguonies trūkumą, sukeltą nikotino. Šiuo atveju neverta pasitikėti kraujo tyrimo duomenimis ir būtina atlikti išsamesnius tyrimus.

Jei ištyrus kraują, nustatytas mažas hemoglobino kiekis, reikia atlikti pilną geležies apykaitos tyrimą. Juk preparatai padės tik tuomet, kai sergama geležies stokos anemija. O jei sergama lėtinėmis ligomis, geležis jas tik pasunkins.

Bendrą kraujo tyrimą galima atlikti visose didesnėse biochemijos laboratorijose ir hematologijos centruose.

Papildome geležies trūkumą

Jei tyrimai padėjo išaiškinti problemą, gydytojas išrašys receptą. Geležies preparatų yra daug ir įvairių. Juos vartojant reikia atkreipti dėmesį į šiuos dalykus:

• Geležies preparatai geriausiai įsisavinami juos vartojant antroje dienos pusėje.

• Jei kartu skiriama vartoti kalcį ir magnį, juos vartokite ryte, o geležį – prieš miegą.

• Kava arba arbata, išgerta prieš pat geležies vartojimą ar iškart po jo, trukdo įsisavinti geležį.

• Nederėtų gerti pieno, valgyti duonos ar pieno produktų dvi valandas po geležies preparatų vartojimo. Jie gali sulėtinti geležies įsisavinimą.

• Apelsinų sultys, kuriose gausu vitamino C, priešingai, skatina aktyvų geležies preparatų įsisavinimą.

• Geležies preparatus geriausia vartoti ne valgymo metu, o tarp valgymų. Bet jei geležies vartojimas skatina skrandžio veiklos sutrikimus, vartokite ją valgymo metu.

• Geležis kapsulėmis įsisavinama lėčiau, vadinasi, ir efektyviau.

• Jei pamiršote suvartoti eilinę geležies dozę, išgerkite ją kai tik apie tai prisiminsite.
Bet nevartokite dvigubų dozių. Pirmieji geležies perdozavimo požymiai yra viduriavimas, pykinimas ar vėmimas, skrandžio skausmai ir spazmai. Pajutę šiuos simptomus, nedelsiant kreipkitės į medikus.

Dieta profilaktikai

Palaikyti pakankamą hemoglobino kiekį padės dvivalentė hemo geležis, jos yra gyvulinės kilmės produktuose. Geležis iš mėsos įsisavinama vidutiniškai penkis kartus geriau nei iš daržovių.

Trivalentė geležis iš augalinių šaltinių (pupų, sojos, petražolių, žirnių, špinatų, džiovintų abrikosų ir slyvų, granatų, razinų, ryžių, grikių, duonos) prieš įsisavinimą turi virsti dvivalente. Tačiau sergant tam tikromis ligomis, pavyzdžiui, esant mažam skrandžio rūgštingumui, geležis iš augalinių produktų apskritai nebūna įsisavinama. Todėl geriausia anemijos profilaktika yra kasdieninis mėsos patiekalų vartojimas bent kartą per dieną.

Kepenys, raudona mėsa, austrės, žuvis – produktai, kuriuose gausu šio svarbaus mineralo. Pavyzdžiui, 100 g veršienos kepenų yra 14 mg geležies. Vidutinė geležies paros norma yra 10 mg vyrams ir 15-18 mg moterims.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)