Pasak gydytojos Suzanne Gerber, dar prieš tūkstantį metų gyvenę kinai tikėjo, kad muzika gali padaryti stebuklus: "Pavyzdžiui, pakeisti žmogaus charakterį ir net sugrąžinti dirvos derlingumą.” Žmonės instinktyviai naudojo muziką kaip terapijos priemonę. Pasak S. Gerber, motinos irgi instinktyviai pasikliauja šia terapija, kai lopšinėmis ramina savo mažylius. Žmonės klausosi muzikos, kai nori atsikratyti blogos ar slegiančios nuotaikos ar dar labiau pakelia savo gerą nuotaiką klausydamiesi linksmų ir džiaugsmingų dainų.

Kokia muzika pagerina savijautą ir atpalaiduoja? Kiekvienam skirtingai, savo straipsnyje “Skauda? Liūdna? Išbandykite muzikos terapiją” sako Berklio (Bostonas) muzikos koledžo muzikos terapijos fakulteto vadovė ir Harvardo medicinos mokyklos dėstytoja Suzanne Hanser. Tai priklauso nuo to, koks jūsų muzikinis skonis, kokius prisiminimus, jausmus bei asociacijas sukelia tam tikras muzikos kūrinys. Vienus žmones atpalaiduoja klasikinė muzika, kitiems patinka bliuzas. Svarbiausia - individualizuoti pasirinktų muzikos kūrinių repertuarą.

Muzika nuo depresijos

Stanfordo universiteto medicinos mokyklos tyrimai parodė, kad depresija sergantiems žmonėms, kurie klausėsi pačių pasirinktos muzikos ir tuo pat metu atliko stresą mažinančius pratimus, pavyko sušvelninti ligos simptomus. Kai kurie klausėsi muzikos būdami vieni, kiti - padedami muzikos terapeuto. Ta grupė, kuri nesiklausė muzikos, nepastebėjo nuotaikos pagerėjimo, o tie žmonės, kurie jos klausėsi, teigė, kad jų depresija sušvelnėjo.

Efektyviausiai depresiją gydo linksma, energinga, ritmiška muzika. Geriausių rezultatų sulaukiama tada, kai pacientai klausosi muzikos ir tuo pačiu metu atlieka lengvus pratimus.

Judėkite kartu su muzika. Tegul jūsų judesiai būna lengvi, plastiški. Kvėpuokite ritmingai, pagal muziką. Dainai besibaigiant sulėtinkite judesius, nusiraminkite.

Norėdami sumažinti stresą, pasiklausykite bet kokios mėgstamos dainos. Nesvarbu, ar ji greita, ar lėta. Atsisėskite arba atsigulkite, patogiai įsitaisykite. Kelias minutes pasiklausykite muzikos, tada švelniai įtempkite ir atpalaiduokite raumenis (pradėkite nuo pėdų). Mažiau nei po 10 min. pastebėsite, kad sugebate aiškiau mąstyti, o jūsų mintys tapo pozityvesnės.

Muzika nuo skausmo

Muzika gali padėti palengvinti fizinį diskomfortą. Jeilio universiteto tyrimai parodė, kad žmonėms, kurie operacijos metu buvo budrūs ir klausėsi mėgstamiausios muzikos, reikėjo mažesnių skausmą malšinančių vaistų dozių nei tiems, kurie muzikos nesiklausė. Muzikos klausymasis gali laikinai palengvinti kai kurių ligų, tokių kaip artritas ar osteoporozė, skausmus.

Efektyviausiai skausmą malšina rami, švelni, lėta muzika. Ji padeda atsipalaiduoti, o tai pakeičia skausmo suvokimą. Žmonėms, kurie nori apmalšinti skausmą, ji pataria atsipalaiduoti ir bent 15 min susitelkti ties muzikos klausymu.

Nors tyrimai rodo, kad muzika gydo protą, kūną ir sielą, žmonės, turintys rimtų medicininių ar emocinių problemų, turėtų pasikonsultuoti su gydytoju.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)