Ministras tikina, kad universitetai yra gerai paruošę namų darbus ir tuoj ryškės rezultatai, tačiau realybė kitokia – patys stojantieji ir toliau studijų dairosi užsienyje.

Vargu, ar kada studijų mugė Vilniuje tik atvėrusi duris sulaukė tiek moksleivių. Nors ir besisukiojantys prie lietuviškų universitetų stendų, dauguma kalbintų abiturientų sako studijų besidairantys svetur.

„Lietuvoje yra tokia sistema, kad net netraukia labai (čia studijuoti), žinant, kad klesti korupcija, kad dažniausiai nusiperka pažymius“, – kalbėjo mugėje kalbintas jaunuolis.

„Lietuvoje nėra tiek daug galimybių ir pasirinkimo. Studijuoti užsienyje brangiau, bet apsimoka, ten geresnis pripažinimas ir studijų programos“, – sakė būsimoji psichologė.

„Iš dalies esu šiek tiek patriotė, myliu savo kraštą ir matau čia pakankamai galimybių“, – įsitikinusi mergina iš Tauragės.

O kad daugiau galimybių studijuoti Lietuvoje pamatytų ir kiti abiturientai, skirta ir šiųmetė studijų paroda. Aukštosios moksleivius įtikinėja „atrasti pasaulį Lietuvoje“. Būtent tai įrodinėti stojantiesiems verčia liūdna statistika: lietuvių į užsienio universitetus išvyksta studijuoti apie 7 tūkst., o tai yra dukart daugiau nei užsienio studentų atvyksta į Lietuvą.

Tuo metu Lietuvos universitetai nelinkę sutikti, kad pralaimi konkurencinę kovą.

„Universitetai jokių didelių klaidų nepadarė. Tiesiog situacija buvo tokia, kaip ir daugelyje kitų Rytų šalių, kad studentams atrodė, kad Vakaruose mokslas ir išsilavinimas yra labai aukšto lygio“, – kalbėjo Gedimino technikos universiteto studijų prorektorius Alfonsas Daniūnas.

Visgi pripažįsta, kad stengiasi plėtoti studijų mainų programas, jog mokslo užsienyje studentai galėtų paragauti nemesdami lietuviškų mokslų.

„Kalbėkime, kas yra daroma: 217 atnaujintų programų, daugiau kaip 100 programų anglų kalba, keliolika jungtinių programų su užsienio universitetais, kai neišvažiuojant iš Lietuvos galima gauti užsienio diplomus – tai jau realybė. Šovinius aukštosios mokyklos yra užsitaisiusios ir juda į priekį“, – teigė švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius.

„Mes planuojame, kad artimiausioje ateityje visos mūsų programos bus jungtinės su pasaulio universitetais, ir žmogus, baigęs tą studijų programą, gaus 2–3 pasaulio universitetų diplomą“, – ateities planais dalinosi Mykolo Romerio universiteto rektorius Alvydas Pumputis.

Visgi šeštadalį į Lietuvą atvykstančių užsieniečių pritraukiantis Sveikatos mokslų universitetas pripažįsta, kad aukštosioms konkuruojant dar yra gerokai kur tobulėti.

„Investicijų trūkumas į aukštąjį mokslą, mokslo kokybę, nors, manau, tai dabar po truputėlį taisosi Kokybė yra viskas – ir dėstytojai, ir laboratorijos, auditorijos, bendrabučiai, lūkesčiai, ką studentai tikisi gauti“, – kalbėjo Sveikatos mokslų universiteto studijų reikalų prorektorius Renaldas Jurkevičius.

DELFI primena, kad vasario 3–5 d. „Litexpo“ parodų ir kongresų centre vyksta 9-oji tarptautinė žinių paroda „Mokymasis. Studijos. Karjera 2011“. Vienoje didžiausių Baltijos šalyse parodų lankytojai gali susipažinti su studijų ir mokymosi galimybėmis. Švietimo ir mokslo ministerija kviečia abiturientus pasinaudoti tėvynėje teikiamomis gerėjančiomis ir įvairėjančiomis studijų galimybėmis. Dėl to šių metų parodos moto: „Atrask pasaulį Lietuvoje“.

Parodoje dalyvauja 110 mokymo įstaigų iš 15 pasaulio šalių. Paroda šiemet užima didžiausią plotą, joje vyks net 65 renginiai.