Suskaičiavus visus balsus paaiškėjo, kad už A.Lukašenką balsavo daugiau kaip 5 mln. žmonių, o rinkėjų aktyvumas buvo 90,66 procento.

"Už Aleksandrą Lukašenką balsavo 5 mln. 122 tūkst. 866 rinkėjai, arba 79,67 proc. visų dalyvavusiųjų balsavime", - spaudos konferencijoje pažymėjo CRK pirmininkė Lidija Jermošina.

6,47 proc. rinkėjų balsalapiuose pažymėjo poziciją "Prieš visus".

Už Andrejų Sanikovą balsavo 2,56 proc., už Vladimirą Nekliajevą - 1,77 proc., už Jaroslavą Romančiuką - 1,97 proc., už Grigorijų Kostusevą - 1,97 proc., už Vitalijų Rymaševskį - 1,1 proc., už Viktorą Tereščenką - 1,08 proc., už Nikolajų Statkevičių - 1,04 proc., už Alesį Michalevičių - 1,02 proc., o už Dmitrijų Usą - 0,48 proc. rinkėjų.

Tuo tarpu milicija suėmė kelis šimtus protestuotojų, tarp jų keturis opozicijos iškeltus kandidatus į prezidentus. Pareigūnai panaudojo jėgą, vaikydami masinę demonstraciją prieš numatomą A.Lukašenkos pergalę ginčijamuose rinkimuose.

Milicija suėmė mažiausiai keturis iš devynių A.Lukašenkos varžovų - A.Sanikovą, N.Statkevičių, G.Kostusevą ir V.Rymaševskį, jų partijų atstovai sakė naujienų agentūrai AFP.

Prezidento posto taip pat siekęs V.Nekliajevas smarkiai nukentėjo per susirėmimus su milicija, kurių metu pareigūnai naudojo garsines granatas, o kelis protestuotojus sumušė guminėmis lazdomis.

V.Nekliajevas greitosios pagalbos automobiliu buvo išvežtas į ligoninę, o jo šalininkai sakė, kad kandidatas patyrė vidutinio sunkumo galvos smegenų traumą.

Žiniasklaida taip pat praneša, kad V.Nekliajevas buvo paimtas iš ligoninės, tačiau ši informacija nepatvirtinta.

Įvykiai Minske priminė panašius milicijos veiksmus per 2006 metais vykusius prezidento rinkimus, kai masinės demonstracijos buvo išvaikytos, o kai kuriems opozicijos lyderiams net buvo skirtos laisvės atėmimo bausmės.

Baltarusijos generalinis prokuroras žada nubausti riaušių Minske organizatorius

Baltarusijos generalinis prokuroras Grigorijus Vasilevičius pareiškė, kad per tyrimą bus nustatyta, kiek kaltas kiekvienas riaušių Minske organizatorius, ir atsižvelgiant į tai bus sprendžiama, ar bus patraukti šie piliečiai baudžiamojon atsakomybėn.

"Generalinė prokuratūra įspėjo tuos asmenis, kurie ragino ateiti po balsavimo į aikštę ir surengti nesankcionuotą masinį renginį", - pirmadienį anksti ryte žurnalistams sakė G.Vasilevičius.

Pasak jo, teisėsaugos institucijos "darė viską , kad užkirstų kelią tokio pobūdžio neteisėtiems veiksmams".

Savo ruožtu Vidaus reikalų ministerijos vadovas Anatolijus Kulešovas pranešė, kad sulaikyti be valdžios leidimo surengtos akcijos organizatoriai.

Ministras pareiškė, kad "minia daužė ir laužė viską savo kelyje, priešindamasi teisėtiems valdžios atstovams".

A.Kulešovas sakė, kad VRM įtaria riaušių organizavimu konkrečius žmones, kurių pavardės kol kas neskelbiamos.

Maždaug po paros, pasak ministro, bus paskelbtos pavardės tų, kurie ragino pradėti riaušes.

Europarlamento vadovas reikalauja, kad būtų nubausti Nekliajevo sumušimo kaltininkai

Europos Parlamento pirmininkas Jerzy Buzekas pareiškė pasipiktinimą dėl to, kad sekmadienį vakare buvo sumuštas kandidatas į Baltarusijos prezidentus Vladimiras Nekliajevas.

"Šis bailus išpuolis prieš beginklį kandidatą į prezidentus kelia pasipiktinimą ir yra gėdingas", - pareiškė J.Buzekas dėl 64 metų poeto opozicionieriaus sumušimo", - pranešė Europos Parlamento spaudos tarnyba.

J.Buzekas sakė, kad ji "apstulbino šis faktas".

"Toks elgesio stilius nepriimtinas tarptautinei bendrijai. Aš reikalauju, kad prezidentas Lukašenka nedelsiant nutrauktų šį smurtą ir nubaustų tuos, kas buvo su tuo susijęs", - pažymėjo jis.

Jo nuomone, šis incidentas "suvaidins blogą vaidmenį prezidento rinkimuose, kurie vyksta Baltarusijoje".

"Baltarusijos piliečiai yra nusipelnę gyventi demokratinėje šalyje. Aš pareiškiu savo didžiulę pagarbą visiems, kas taikiai kovoja už tai, kad šitai taptų tiesa", - sakė J.Buzekas ir palinkėjo V.Nekliajevui kuo greičiau pasveikti.

JAV ryžtingai smerkia smurtą Baltarusijoje rinkimų dieną

JAV ryžtingai smerkia smurtą Baltarusijoje rinkimų dieną, sakoma JAV ambasados Minske pareiškime, paskelbtame diplomatinės misijos tinklalapyje.

"Mes itin nuogąstaujame dėl to, kad vadžia panaudojo pernelyg didelę jėgą, kad buvo sumušti ir sulaikyti keli kandidatai į prezidentus ir naudojamas smurtas prieš žurnalistus ir piliečių visuomenės aktyvistus", - pažymima pareiškime.

"Mums kelia susirūpinimą pranešimas, kad kandidatas į prezidentus Vladimiras Nekliajevas buvo jėga išvežtas iš Minsko ligoninės", - sakoma dokumente.

JAV ragina Baltarusijos vyriausybę "laikytis santūriai per likusį rinkimų procesą, kuriame neturi būti tolesnio bauginimo ir smurto".

Vaizdai iš opozicijos mitingo - DELFI fotoreportaže