Koktu judinti žuveles

D. Vilkienė šeštadienį Naujosios Akmenės prekybos centre "Norfa" pirko prekių daugiau kaip už trisdešimt litų. Kartu vykdė slaugomos senutės prašymą - parvežti konservuotų šprotų. Moteris iš prekių lentynos parinko pačią mažiausią dėžutę, sveriančią 160 gramų.

"Kilo įtarimų, kad tokia maža dėžutė yra sunkesnė, negu turėtų būti. Kai atidarėme akys išsprogo..." - baisėjosi D. Vilkienė.

Pačiame dėžutės paviršiuje prie žuvelių, blizgančių nuo aliejaus, buvo prikibusi tepaluota metalinė keturių centimetrų diametro poveržlė. Šeimai pasidarė koktu ir žmonės nebetyrinėjo pirkinio. Akla senutė, kuriai parūpinta šprotų, nesužinojo apie neįprastą pirkinį.

"Kažin ar ji būtų supratusi, kad su maisto produktu parduodama metalo atliekų. Ir man 67 metai, bet nieko panašaus nesu patyrusi", - sakė D. Vilkienė.

Inspektorė kaltina gamintojus

D. Vilkienė neįprastą pirkinį pirmadienį atnešė į "Šiaulių krašto" redakciją.

"Prisimenu, kaip "Šiaulių kraštas" rašė apie kirmėles, rastas apelsinuose. Iki tol neįsivaizdavome, kad taip gali būti. O dabar esame atsargesni, pasižiūrime, kad su šiais vaisiais patys nesuvalgytume ko nereikia. Atidesni tapome, iš "Šiaulių krašto" sužinoję apie šokolade rastą žmogaus dantį. Tegul žmonės žino ir apie konservus", - sakė D. Vilkienė.

Apie neįprastai konservuotus šprotus "Šiaulių krašto" redakcija pranešė rajono Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai. Į redakciją atvykusi šios tarnybos vyresnioji specialistė, maisto produktų inspektorė Rūta Venckutė iš dėžutės išėmė poveržlę, o paskui tarp šprotų surado varžtgalį.

Inspektorė parašė apžiūros aktą. Jame nurodyta, kad šprotus aliejuje konservavo Latvijos firma "Saiva 1". Šią prekę į Lietuvą importavo UAB "Kazameta", registruota Vilniuje.

Rajono Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos darbuotoja R. Venckutė "Šiaulių kraštui" sakė: "Dėl prastos prekės nedera kaltinti ją pardavusios parduotuvės. Todėl aktą perduosime ne "Norfai", bet savo tarnybos padaliniui Vilniuje. Ten patikrins konservų importuotojus. Paskui dėl tikrinimo bus kreipiamasi į Latviją. Šprotus konservuojanti įmonė turi būti įdiegusi vidaus kontrolę. Jeigu laikysimės versijos, kad į konservus netyčia pateko sudilusios įrangos detalė, tai nepateisina gamintojo. Įmonės darbuotojai turėjo pastebėti, kad nusidėvėjo įranga ir jos detalės galėjo atsidurti konservų dėžutėje".