Ligos priežastys

Svarbiausia priežastis, skatinanti opos atsiradimą, yra bakterija, vadinama Helicobacter pylori (H.pylori). Pagrindinis užsikrėtimo būdas – per burną. Užsikrėtusių šia bakterija žmonių yra labai daug, bet dauguma jokių ligos simptomų neturi. Kitiems ši bakterija gali sukelti ūminį ar lėtinį skrandžio uždegimą, opaligę ar net skrandžio vėžį.

Kodėl ne visi užsikrėtusieji suserga opalige? Todėl, kad opos atsiradimui įtakos gali turėti ir kitos gleivinę žalojančios priežastys: vaistų vartojimas (aspirino, vaistų nuo uždegimo – indometacino, diklofenako ir kt., hormoninių vaistų), rūkymas, stresas, netinkama mityba (nereguliarus, retas maitinimasis, aštrus, grubus maistas), sutrikęs virškinimas dvylikapirštėje žarnoje (sumažėja gleivinę nuo sužeidimo apsaugančių gleivių, nebespėjama neutralizuoti skrandžio rūgšties).

Simptomai

Pykinimas
Skausmas viršutinėje pilvo dalyje
Pilvo skausmas nevalgius, naktį
Vėmimas
Rėmuo
Pilvo skausmas pavalgius

Ligos eiga

Dažniausiai jaučiams skausmas viršutinėje pilvo dalyje. Jei opa dvylikapirštėje žarnoje, skauda nevalgius, naktį, o pavalgius pagerėja. Jei opa skrandyje – skauda pavalgius. Ligonį taip pat gali pykinti, vargina rėmuo tačiau apetitas dažniausiai išlieka normalus. Gydoma opa užgyja per maždaug 4 savaites, o simptomai išnyksta greičiau. Neskiriant gydymo tai trunka ilgiau. Ligai paūmėjus, opa gali atsirasti iš naujo. Kai kurios komplikacijos (kraujavimas, prakiurimas) vystosi labai greitai ir gali būti mirtinos.

Komplikacijos

Opos gali kraujuoti. Tokiu atveju gali atsirasti vėmimas tamsiu krauju (kaip kavos tirščiai), juodos išmatos, silpnumas, mažakraujystė (sumažėjęs hemoglobino kiekis kraujyje). Dėl labai gilios opos pragraužiama dvylikapirštės žarnos ar skrandžio sienelė, opos gali prakiurti. Pagrindinis simptomas – labai stiprus skausmas skrandžyje ir aplink jį (kaip peilio dūris).

Kartais opos prasigraužia į greta esantį organą (dažniausiai kasą) – opa pragraužia dvylikapirštės žarnos sienelę, prie kurios liečiasi kasa ir sukelia kasos uždegimą, atsiranda skausmas nugaroje. Gyjant opoms (ypač jei jos dažnai kartojasi), susidaro randai, susiaurėja žarna ar skrandis. Dėl to gali būti vėmimas, mažėti kūno svoris. Skrandžio opos, skirtingai nei dvylikapirštės žarnos opos, gali suvėžėti.

Tyrimai

Pagrindinis tyrimo metodas – gastroduodenoskopija. Jos metu galima ne tik pamatyti opą, bet ir paimti gleivinės biopsiją H.pylori ar vėžiui nustatyti. Rentgenologinis skrandžio tyrimas – mažiau patikimas metodas, atliekamas, jei dėl kokių nors priežasčių negalima atlikti gastroduodenoskopijos. Jo metu H.pylori nenustatoma. H.pylori galima nustatyti ir specialiu kraujo tyrimu.

Medikamentinis/Chirurginis gydymas

Gydymą turi paskirti gydytojas! Opaligės gydymui vartojami kelių rūšių vaistai. Paprasčiausi iš jų – skrandžio rūgštį neutralizuojantys vaistai – antacidiniai (į jų sudėtį įeina kalcio, magnio, aliuminio hidroksidai). Jų išgėrus gana greit sumažėja skausmas.

Stipriau veikiantys yra skrandžio rūgšties išsiskyrimą slopinantys vaistai – H2 receptorių blokatoriai (ranitidinas, famotidinas) ir protonų siurblio inhibitoriai (ezomeprazolu, lansoprozolu, omeprazolu, pantoprazolu, rabeprazolu). Juos vartojant sumažėja skausmas, opa greičiau gyja.

Gali būti skiriami ir gleivinę apsaugantys vaistai – sukralfatas, mizoprostolis. Jei randama H.pylori, turi būti skiriamas ją naikinantis gydymas, kitaip yra didelė tikimybė, kad opa atsiras iš naujo. Skiriamas trijų vaistų derinys, iš kurių du yra antibiotikai (dažniausiai klaritromicinas, amoksicilinas ar metronidazolis).

Egzistuoja įvairios šio gydymo schemos, ir jas parinkti turi gydytojas. Gydymas dažniausiai trunka 7 dienas, po to dar 2-4 savaites skiriami rūgšties išsiskyrimą slopinantys vaistai. Svarbu gydymą tęsti kiek paskirta ir nenutraukti, kai pasijutote geriau! Neradus H.pylori, antibiotikai neskiriami. Atsiradus komplikacijoms, gydoma ligoninėje ir dažnai tokiu atveju operuojama.

Natūralūs gydymo būdai

FITOTERAPIJA (gydymas augalais)

Skrandžio opaligę galima gydyti ramunėlių arbata, jei tai rekomenduoja gydytojas. Būtinas specialus gydymo kursas. Geriama stipri arbata. 2-3 šaukšteliai žiedų užplikomi stikline vandens. Palaikoma uždengus 10 minučių. Geriama viena stiklinė arbatos rytais, nevalgius. Po to po 5-10 minučių gulima ant nugaros, kairiojo ir dešiniojo šonų bei pilvo.

Taip raminamosios medžiagos, esančios ramunėlių sudėtyje, patenka į visas skrandžio kerteles. Galima gerti 30 lašų ramunėlių ekstrakto, įlašinto į vieną stiklinę šilto vandens. Be to, arbata dar geriama iki pietų likus valandai, po pietų ir vakare, prieš miegą. Šiai arbatai imami 2 šaukšteliai žiedų, užplikomi karštu vandeniu ir laikomi 5-10 minučių.

Arbata geriama mažais gurkšneliais. Sergant gastritu ar opalige galima vartoti uždegimą mažinančią ir spazmus atpalaiduojančią saldymedžio šaknį. Mililitras sulčių ištirpinamas 100 ml karšto vandens. Per dieną geriamos 2-3 porcijos drungnos arbatos. Gydant skrandžio opaligę, arbatas rekomenduojama gerti dar vieną savaitę net ir dingus negalavimams.

Vaistažolių mišiniai, vartojami opaligei gydyti

40 g sutrintų linų sėmenų, 20 g ramunėlių žiedų, 20 g saldymedžio šaknies, 20 g žąsinės sidabražolės.

Šaukštas mišinio užpilamas stikline vandens ir kaitinamas iki virimo. Po to ataušinama. Geriama daug kartų per dieną po vieną stiklinę arbatos.
Malšina spazmus, vartojama, kai per didelis rūgštingumas.

Veiksmingiausi – karčiųjų medžiagų turintys augalai.
Amara tonica: paprastoji širdažolė, gencijonas, ožragė, chininmedžio žievė.

Amara aromatica: ajero šaknis, skudutis, kartusis šventadagis, kartusis kietis.

Amara acria: imbieras bei vaistinės alpijos šaknys.

30 g karčiavaisio citrinmedžio vaisių žievelių, 10 g kiečio žolės, 10 g pipirmėtės lapų.

Šaukštelis mišinio užplikomas stikline vandens. Palaikoma 5 minutes, kad prisitrauktų. Pajutus negalavimus, geriama viena stiklinė arbatos.
Gerina apetitą, didina rūgštingumą.

45 g ramunėlių žiedų, 10 g kmynų vaisių, 5 g pankolio vaisių.

Šaukštelis mišinio užplikomas stikline vandens. Geriama daug kartų per dieną po 2 stiklines arbatos.
Tinka nuo pilvo pūtimo ir kai skrandis suerzintas.

Pipirmėtės lapai, melisos lapai.

2 šaukšteliai mišinio užplikomi stikline verdančio vandens, palaikoma 15 minučių, kad prisitrauktų. Iš lėto geriama viena stiklinė arbatos.
Rekomenduojama kai pykina.

Baziliko lapai, ponciro lapai.

Šaukštelis mišinio užplikomas stikline vandens. Geriamos 3 stiklinės arbatos per dieną (iš lėto).
Rekomenduojama esant silpnumui, pykinant.

70 g liepų žiedų, 15 g ponciro žiedų.

Šaukštelis mišinio užplikomas stikline vandens. Palaikomas 5 minutes, kad prisitrauktų. Geriama viena stiklinė arbatos su šaukštu citrinos sulčių.
Rekomenduojama esant silpnumui, pykinant. Arbata švelnaus skonio.

Kraujažolės žolė, ramunėlių žiedai.

1-2 šaukšteliai mišinio užplikomi stikline vandens. Per dieną iš lėto išgeriamos 4 stiklinės šiltos arbatos.
Mažina uždegimą, atpalaiduoja spazmus.

Žąsinės sidabražolės žolė, melisos lapai, ramunėlių žiedai.

Šaukštelis mišinio užplikomas stikline vandens. Geriama po 2-3 stiklines per dieną.

Tinka atsiradus spazmams, taip pat kai skauda raumenis.

Natūralus gydymas

Susirgus opalige, reiktų nebevartoti vaistų nuo uždegimo (aspirino, diklofenako, indometacino ir kt.). Svarbu reguliariai maitintis, nevartoti aštraus maisto (pvz., svogūnų, česnakų, aštrių padažų), marinuotų, rūkytų, riebių produktų, gazuoto vandens, kavos, alkoholio. Tinka pieno produktai, košės, neriebi mėsa, žuvis, troškintos daržovės ir kt. Atsiradus viršutinės pilvo dalies skausmui, ypač jei anksčiau esate sirgęs opalige, galite išgerti rūgštį neutralizuojančių ar jos išsiskyrimą slopinančių vaistų, o dėl tolesnio gydymo kreipkitės į gydytoją.