"Naujojo Orleano Louiso Armstrongo tarptautinis oro uostas pagerbs vieną didžiausių XX amžiaus kultūros ambasadorių, mūsų miesto gyventoją, kuris padarė revoliuciją viso pasaulio muzikoje", - ketvirtadienį sakė Naujojo Orleano meras Marcas Morialas (Markas Morialas). Tai pirmasis didelis oro uostas Jungtinėse Valstijose, pavadintas didžiausio visų laikų džiazo muzikanto vardu.

"Bet kas, tik pagalvojęs apie Louisą Armstrongą, prisimena tą nuostabią šypseną. Vien tai prisiminęs pradedi šypsotis pats, ir taip nutiks visiems, kurie čia atvyks ar išvyks", - sakė turistų informacijos biuro atstovas spaudai Beverly Gianna (Beverlis Džajana).

L.Armstrongas, kuris gimė Naujajame Orleane 1901 metų rugpjūčio 4 dieną, būdamas vaikas už grašius koncertavo ir šoko gatvėse, dainavo su klajojančiu kvartetu, o maisto kartais ieškodavo šiukšlių dėžėse.

1916-aisiais, globojamas Joe "Kingo" Oliverio (Džo "Kingo" Oliverio), L.Armstrongas grojo trimitu pagarsėjusiame Naujojo Orleano raudonųjų žibintų kvartale, o po penkerių metų prisidėjo prie J.Oliverio orkestro "Creole Jazz Band" Čikagoje.

Nuo šio momento muzikantas, pramintas "Satchmo" pagal sutrumpintą anglišką žodį "didžiaburnis", pradėjo kopti į šlovės viršūnę. Jis grojo su tokiomis įžymybėmis, kaip Bessie Smith (Besi Smit), Ella Fitzgerald (Ela Ficdžerald), Benny Goodmanas (Benis Gudmanas), Duke'as Ellingtonas (Djukas Elingtonas) ir Sidney Bechetas (Sidnis Bešetas).

1963 metais džiazo meistras L.Armstrongas su daina Hello Dolly!" iš populiariausiųjų sąrašų viršūnių išstūmė "The Beatles". 1968-aisiais jis įrašė kitą populiariausia tapusią dainą - "What a Wonderful Life", bet netrukus jo sveikata ėmė blogėti ir po trejų metų jis mirė savo namuose Niujorke.

Naujoji oro uosto atributika bus pristatyta rugjūčio 2-ąją, dvi dienos prieš 100-ąsias L.Armstrongo gimimo metines. Prieš dvi savaites Anglijos Liverpūlio oro uostas buvo pavadintas "eksbitlo" Johno Lennono vardu. Uostui parinktas naujas šūkis, paimtas iš jo dainos "Imagine": "Virš mūsų tik dangus".