Atsako "Northway" medicinos centro šeimos gydytoja-pediatrė Regina Balčiūnienė:

Vėstant orams daugėja akių infekcinių susirgimų. Juos gali sukelti įvairios infekcijos, kurios patenka oro lašeliniu keliu, per rankas, nosines, rankšluosčius. Šiuos susirgimus sukelia virusai (adeno virusas, herpes, enterovirusai) ir bakterijos (stertokokai, stafiokokai) Dažniausiai infekcinius akių susirgimus sukelia virusai. Infekcija į akis gali patekti ir per kraują, sergant sunkiomis infekcinėmis ligomis (sepsis, meningitis ). Kad taip nenutiktų, būtina laikytis higienos taisyklių.

Negydomas uždegimas plinta į kitas akių struktūras, sukeldamas jų pažeidimą. Susirgimą sunkina predisponuojantys veiksniai: cukrinis diabetas, širdies ir kraujagyslių ligos, virškinimo sistemos ligos, piktybinės ligos, streptokokinė, stafilokokinė infekcija. Komplikuojantis ligai atsiranda regos pablogėjimas.

Regėjimo prognozė priklauso nuo sukėlėjo patogeniškumo, uždegimo sunkumo ir nuo to, kada buvo pradėtas gydymas. Negydomi ar blogai gydomi akių infekciniai susirgimai gali sukelti akių gyslainės, ragenos, odenos ir kitų akies struktūrų uždegimus, sutrikdyti regą.

Susirgus svarbu neužsiimti savigyda. Jei akių susirgimas blogai gydomas ar žmogus užsiima savigyda, galimos rimtos akių struktūrų komplikacijos. Liekamieji reiškiniai gali tęstis pusę metų ir ilgiau.

Šaltas ir vėjuotas oras yra natūralus dirgiklis, kuris sukelia nemalonius jutimus akyse. Veikiant šalčiui, esant žvarbiam vėjui, akys parausta, ašaroja, jas niežti. Įėjus į šiltą patalpą – simptomai išnyksta.Tačiau esant nuolatiniam dirginimui, susidaro palankios sąlygos infekcijai plisti, kuri sukelia akių uždegimą. Bet kuriuo atveju, esant padidintam akių jautrumui šalčiui, rekomenduojama kreiptis į okulistą.

Orų atšalimas ypač pavojingas vyresniems žmonėms. Reikia vengti skersvėjų, šalto ir vėjuoto oro. Dažniausiai nemalonūs jutimai akyse atsiranda iš šiltos patalpos išėjus į šaltą orą. Akis nuo vėjo ir šalto oro poveikio galima apsaugoti ir akiniai nuo saulės.

Norite sužinoti, kaip apsisaugoti nuo virusų bei ligų ir kaip jas įveikti? Klauskite gydytojo patarimo, rašykite: gyvenimas@delfi.lt

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją