Tai sakoma naujosios Vyriausybės programos projekte, kuris pirmadienį bus oficialiai pateiktas Seimui.

Anot programos projekto, Vyriausybė sieks racionaliai planuoti ir naudoti krašto apsaugai skirtas lėšas, užtikrinti gynybos programų, kurios parengtos ir bus rengiamos remiantis ilgalaikėmis krašto apsaugos sistemos plėtojimo programomis bei tarptautiniais įsipareigojimais, vykdymą ir finansavimą.

Programos projekte pabrėžiama, kad 2002 metais išlaidos krašto apsaugai padidėtų iki 2 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) ir nemažėtų ateityje.

Analogiška nuostata buvo užfiksuota ir ankstesnės koalicinės liberalų ir socialliberalų Vyriausybės programoje bei gegužę pasirašytame 12-kos Seime atstovaujamų politinių partijų susitarime dėl gynybos politikos.

A.Brazausko kabineto programos projekte pažymimas siekis palaipsniui pereiti prie profesinės kariuomenės, iš esmės nedidinant šaukiamųjų į privalomąją karo tarnybą skaičiaus; užtikrinti alternatyviąją karo tarnybą tiems, kurie dėl savo įsitikinimų ar kitų priežasčių negali atlikti privalomosios karo tarnybos.

Be kita ko, programoje žadama plėtoti dvišalį tarptautinį ir regioninį karinį bendradarbiavimą; vykdant Lietuvos tarptautinius įsipareigojimus, užtikrinti, kad kariniai daliniai dalyvautų Jungtinių Tautų, Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacijos ir NATO vadovaujamose tarptautinėse operacijose.

Anot projekto, žadama toliau vystyti demokratiškai kontroliuojamas Lietuvos ginkluotąsias pajėgas, patikslinti ilgalaikius kariuomenės ir infrastruktūros plėtros planus, suderinant juos su valstybės ekonominėmis galimybėmis ir integracijos į NATO poreikiais, daugiau dėmesio skirti šalies mobilizacinio rezervo formavimui, parengiant integruotą mobilizacinio rezervo mokymo sistemą.

Vyriausybė sieks, kad ateityje Lietuvos gynybos pagrindas būtų profesionaliai parengta, moderniai ginkluota ir aprūpinta technika, su NATO ginkluotosiomis pajėgomis sąveikaujanti kariuomenė, tobulins jos struktūrą.

Ketinama panaudoti Lietuvos mokslinį, techninį ir gamybinį potencialą Lietuvos saugumo stiprinimo reikmėms, skirti tam dalį krašto apsaugai skiriamų lėšų.

Anot programos projekto, nacionalinis saugumas neatskiriamas nuo kitų visuomenės aspektų, todėl Vyriausybė sieks sumažinti narkomanijos, savižudybių, AIDS, alkoholizmo, kitų visuomenei pavojingų reiškinių plitimą; parengs ir įgyvendins prevencines programas, skirtas šioms problemoms spręsti.

A.Brazausko kabinetas sieks vykdyti kryptingą ir veiksmingą antikorupcinę politiką, paremtą suformuota kovos su korupcija strategija ir programa; parengti kovos su korupcija įstatymo projektą.

Be to, Vyriausybė ketina artimiausiu metu parengtu Nacionalinio saugumo strategiją, sudaryti Nacionalinio saugumo strateginio planavimo grupę, įkurti Strateginių tyrimų ir analizės centrą, parengs ir pateiks Seimui strateginę reikšmę nacionaliniam saugumui turinčių objektų sąrašą.

Anot programos, Vyriausybė sprendimus dėl objektų privatizavimo vertins nacionalinio saugumo požiūriu.