Niekas nebuvo sužeistas per išpuolį prieš Vokietijos taikdarius penktadienį, kai pagrindiniame kelyje vos 12 km už Makedonijos sostinės Skopjės buvo apšaudyta karinių automobilių vilkstinė. Nedaug apgadinti kariškių džipai, tačiau daugiau nuostolių nepadaryta.

"Esame labai sunerimę, - teigė NATO Kosovo taikdarių padalinio, kurio 3 tūkstančiai karių yra įsikūrę Makedonijoje, atstovas spaudai. - Mes nežinome, kodėl surengtas toks išpuolis ir kas už jo slypi". Vokietija į Tetovą yra nusiuntusi 400 taikdarių, dalyvaujančių misijoje Kosove.

Penktadienį Tetove, kuris yra ne tik antras pagal dydį, bet ir tankiausiai gyvenamas albanų miestas Makedonijoje, gatvėse pasirodė gyventojai, išėję apsipirkti. Dar ketvirtadienį oras čia drebėjo nuo artilerijos gausmo ir automatinių ginklų tratėjimo. Ant kai kurių miesto gyvenamųjų rajono nuo aplinkinių kalvų krito kruša minosvaidžių sviedinių.

Kai kurie Tetovo gyventojai tikino, jog susišaudymas tęsėsi net ir po vidurnakčio, įsigaliojus paliaubų sutarčiai. "Visą naktį buvo girdėti šūviai", - pasakojo spaudos kiosko savininkas Zoranas (Zoran).

Paliaubų sėkmė priklauso nuo nedidelės Balkanų respublikos politikų, kurie, kaip atrodo, nėra pajėgūs savo sprendimais įveikti dviejų tautybių gyventojus skiriančią prarają, platėjančią kiekvieną dieną.

NATO šaltiniai informavo apie stebėtojų pranešimus, kad Nacionalinė išlaisvinimo armija (NLA - albanų sukilėlių formuotė) įrengė patikrinimo punktus ant kelio iš Tetovo į Kosovą. Sakoma, kad Makedonijos vyriausybės pajėgos užtikrino aljansą, jog išspręs šį klausimą nenaudodamos jėgos.

Taip pat vyriausybinės pajėgos teigia išvijusios sukilėlius iš minėtos teritorijos ketvirtadienį, ir joms tik liko išvalyti kelią. Vyriausiasis ligoninės Tetove chirurgas Rachimas Tačis (Rahim Thaci) pranešė, kad po ketvirtadienį naktį vykusių susišaudymų buvo atvežta 12 civilių gyventojų.

Paliaubų, sudarytų tarpininkaujant NATO ir Europos valstybių pasiuntiniams, teigiantiems, jog jie nesitars su sukilėliais dėl politinių klausimų, tikslas padėti pasiekti susitarimą, pagal kurį NATO pajėgos padėtų surinkti ginklus iš partizanų.

Tačiau diplomatai perspėja, jog, nepaisant NLA pareiškimo, jog ji pabaigs 20 savaičių trunkantį sukilimą dėl tautinės mažumos teisių, jei bus pradėtos politinės reformos, po dviejų savaičių numatytos NATO misijos derybos yra kiek paankstintos.

Vokietijos užsienio reikalų ministras Joška Fišeris (Joschka Fisher) penktadienį šalies parlamente patikino, jog minėtoje NATO operacijoje Makedonijoje galėtų dalyvauti keletas šimtų vokiečių taikdarių.

Jei tik paliaubos tęsis, Vokietijos būrys, kaip ir Prancūzijos bei Ispanijos taikdariai, imtųsi ginklų iš sukilėlių surinkimo užduoties.