Šis kovinis junginys dalyvaus tarptautinėse pratybose Baltijos jūroje "Cooperative Ocean 2001" (Bendradarbiavimo okeanas), Lietuvos teritoriniuose vandenyse prasidėsiančiuose pirmadienį. Kartu su eskadros laivas pratybose dalyvaus Lietuvos karinių jūrų pajėgų (KJP) fregata "Žemaitis".

Jūroje bus vykdomos tradicinės pratybos: laivų atpažinimas, jų apžiūra, įgulos narių apsikeitimas. Eskadros vadovybės teigimu, laivų įgulų apsikeitimas yra labai svarbus ir geras būdas susipažinti kariams tarpusavyje, keistis patirtimi.

Pratybos jūroje baigsis ketvirtadienį. Eskadros laivai toliau plauks į Gdynės uostą Lenkijoje, Lietuvos fregatas "Žemaitis" grįš į Klaipėdą.

Eskadrą sudaro septynios Kanados, Vokietijos, Nyderlandų, Portugalijos, Ispanijos, Jungtinės Karalystės ir JAV fregatos, Norvegijos povandeninis laivas ir Jungtinės Karalystės tankeris. Prie eskadros prisijungs Lenkijos karinių jūrų pajėgų laivas.

Didžiausias iš jų - Jungtinės Karalystės tanklaivis "Oakleaf", kurio ilgis 174 metrai, grimzlė - 11 metrų. Kai kurios fregatos yra apginkluotos koviniais sraigtasparniais.

Eskadroje tarnauja per pusantro tūkstančio kariškių. Į Klaipėdą penktadieni rytą atplaukę eskadros laivai, prisišvartavo prie bendrovės "Klasco" krantinių.

Šiuo metu eskadrai vadovauja Portugalijos jūrų pajėgų komodoras Fernando Jose Ribeiro de Melo Gomesas (Fernandas Chosė Ribeiras de Melas Gomesas).

Portugalų laive flagmane "Alvares Cabral" surengtoje spaudos konferencijoje eskadros vadas teigė, kad tai ne politinis, o draugiškas vizitas, kuris parodo gerus santykius ir norą 19 NATO valstybių bendradarbiauti su Lietuva.

Komodoro Fernando Jose Ribeiro de Melo Gomeso teigimu, eskadra siekia naujo tikslo - tiekti humanitarinę pagalbą ir vykdyti gelbėjimo operacijas. Eskadra yra nuolatinėje parengtyje pasiruošusi vykdyti šalių diplomatines užduotis.

Klaipėdos uostas pirmą kartą priėmė tiek daug tokio dydžio karinių laivų. Šiam vizitui Lietuvos KJP ruošėsi metus. Lietuvos KJP štabo vadas komandoras Olegas Mariničius spaudos konferencijoje treigė, kad šis NATO eskadros vizitas ypatingas tuo, kad pirmą kartą atkurto Lietuvos karo laivyno istorijoje atplaukia toks didelis junginys su dideliais laivais.

Pasak O.Mariničiaus, tai bus puiki galimybė tiek kariškiams, tiek miestiečiams susipažinti su pasauliniu laivynu. Šis NATO eskadros vizitas, pasak O.Mariničiaus, pabrėžė, kad jūrinėms šalims ir Lietuvai taip pat svarbu turėti karinį laivyną.

NATO laivų junginys Klaipėdos uoste viešės iki liepos 9 dienos. Eskadros vadovybė pranešė, kad jie pasirengę dalyvauti labdaros veikloje, suteiks galimybę visiems norintiems apsilankyti laivuose.

NATO eskadrą liepos 7 dieną aplankys ir Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas.