Diplomatų žiniomis, V.Putinas pasiūlė, kad "penketas" branduolinių valstybių - Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos narių pradėtų nuolatines konsultacijas dėl strateginio stabilumo problemų". Kaip pažymėjo "Interfax" pašnekovai, "Prancūzijos prezidentas šį siūlymą priėmė susipažinti".

Šaltiniai neatmetė galimybės, kad šis Rusijos siūlymas bus svarstomas ir per liepos viduryje įvyksiantį Kinijos Liaudies Respublikos prezidento Jiang Zeminio (Dziang Dzeminio) vizitą į Maskvą.

Šaltiniai pažymėjo, jog šiuo metu "dar nenustatyta, kur, kada ir kokiu lygiu" penkių branduolinių valstybių atstovai galėtų pradėti šį svarstymą.

Jeigu kitos JT Saugumo Tarybos narės (JAV, Didžioji Britanija ir Kinija) sutiks su Rusijos siūlymu, pirmasis "branduolinio penketo" susitikimas strateginio stabilumo klausimais, "matyt, įvyks ekspertų lygiu". Diplomatų nuomone, pirmiausia per konsultacijas "būtų galima kalbėti apie tolesnį strateginės puolamosios ginkluotės mažinimą".

Jie priminė Rusijos prezidento siūlymą, kad iki 2008 metų ir Rusijos, ir JAV savo strateginę puolamąją ginkluotę sumažintų iki 1,5 tūkstančio kovinių užtaisų, toliau laikydamosi 1972 metų priešraketinės gynybos sutarties.

Diplomatiniai šaltiniai pranešė, jog šiandien "visos oficialiai pripažintos branduolinės valstybės iš viso turi apie 14 mln. branduolinių kovinių užtaisų".

Pasak jų, Rusija šiandien turi "kiek daugiau nei 6 tūkst. branduolinių užtaisų, o JAV - apie 7 tūkstančius". Kitos trys branduolinės valstybės - Prancūzija, Didžioji Britanija ir Kinija - iš viso turi 1,5 tūkst. branduolinių kovinių užtaisų.

Pašnekovai pažymėjo, jog jeigu JAV sutiks su Rusijos prezidento siūlymu, iki 2008 metų bendrą šių penkių valstybių branduolinių užtaisų skaičių "pavyks sumažinti daugiau kaip 10 tūkstančiu". "Tai būtų revoliucinis žingsnis", - pažymėjo diplomatai.