Kaip pranešė BNS Lietuvos ambasados Maskvoje sekretorius spaudai Liutauras Bauža, delegacija nuo liepos 15 iki 11 dienos Krasnojarsko ir Altajaus kraštuose susitiks su vietos lietuvių bendruomenėmis ir dalyvaus gedulo renginiuose sovietiniams trėmimams atminti.

Vienas renginių vyks liepos 7 dieną Krasnojarsko krašto Revučio gyvenvietėje, buvusio lagerio, kuriame buvo daug ištremtų lietuvių, vietoje. Renginyje drauge su delegacijos iš Vilniaus nariais dalyvaus Krasnojarsko lietuvių kultūros draugijos "Lituanica" atstovai. Krasnojarsko bažnyčioje vyks gedulingos mišios už tremtyje žuvusius lietuvius.

Be to, kaip pranešė Krasnojarsko krašto administracijos spaudos tarnyba, svečiai iš Lietuvos ketina aplankyti Krasnojarsko kultūros ir istorijos muziejų, dalyvauti seminare-paskaitoje "Tautų genocidas SSRS epochoje".

Delegacijoje, be kultūros viceministrės, yra Vilniaus miesto administracijos atstovų, Seimo narių bei Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro darbuotojų.

Per sovietinę okupaciją šimtai tūkstančių Lietuvos gyventojų buvo ištremta į Sibirą ir kitas atšiaurias SSRS vietas, kur daugelis mirė nuo smurto ir nežmoniškų gyvenimo sąlygų.