JTO saugumo taryba antradienį vienbalsiai pritarė rezoliucijai pratęsti dabartinių sankcijų Irakui galiojimą. Tačiau Irakas pareiškė negalįs sutikti su tokiu sprendimu, kadangi rezoliucijoje vėl minima galimybė įvesti "protingas sankcijas" - papildomos kontrolės priemones į Iraką įvežamoms dvigubos paskirties prekėms.

"Bet kokia rezoliucijos užuomina apie "protingas sankcijas" yra nepriimtina Irakui", - pareiškė šios šalies atstovas JTO.

JAV ir Didžioji Britanija šią savaitę atsiėmė savo rezoliucijos projektą, numatantį Irakui taikomų ekonominių sankcijų sugriežtinimą, ir sutiko penkeriems metams pratęsti dabartinių sankcijų galiojimą. Tokį JAV ir Didžiosios Britanijos sprendimą lėmė tai, jog jų siūlomą rezoliuciją būtų vetavusi Rusija.

Apie ketinimus sugriežtinti sankcijas Irakui JAV ir Didžioji Britanija pranešė prieš mėnesį. Protestuodamas prieš šiuos ketinimus Irakas nutraukė naftos tiekimą pagal programą "nafta už maistą"

Tuo tarpu antradienį Naftą eksportuojančių šalių organizacija (OPEC), tikėdamasi, kad Irakas netrukus atnaujins naftos eksportą, antradienį atsisakė padidinti naftos gavybos kvotas. Po šio sprendimo Niujorko prekių biržoje (NYMEX) naftos rugpjūčio sandorių kaina padidėjo 0,29 JAV dolerio (1,1 proc.) iki 26,24 dolerio už barelį.