• Konvejeris

    Raupsuoti

    Kaip vakar LŽ sakė policijos generalinis komisaras V.Grigaravičius, Lietuva - ko gero, vienintelė Europos šalis, kurios policija neturi nuosavos profesinio rengimo mokyklos.

    Siekdamas pagerinti policininkų rengimo sistemą Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas rengia įstatymo projektą dėl Policijos kolegijos, kuri mokytų žmones specialiai policijai, įkūrimo.

    Policijos kolegija galėtų būti įkurta panaudojant ir Vidaus reikalų ministerijai anksčiau pavaldžios Policijos akademijos materialinę bazę bei finansinius resursus. Dėl kai kurių asmenų ambicijų ši mokymo įstaiga, vadovaujama A.Pumpučio, pasinaudojo policininkams rengti skirtomis valstybės lėšomis ir pasivadino Teisės akademija, o vėliau - Teisės universitetu. Atsiskyrusi nuo VRM bei tapusi valstybine aukštąja mokslo ir studijų įstaiga, ji ėmė kepti plataus profilio teisininkus.

    Policininkų rengimas buvo nustumtas į antrą planą. Policijos fakulteto studentams, dėvintiems uniformą, netgi drausta patekti į LTU centrines patalpas Baltupiuose. "Uniformuoti - kaip raupsuoti", - taip susiklosčiusią padėtį šioje mokslo įstaigoje pakomentavo buvęs vidaus reikalų ministras R.Vaitekūnas.

    Kaip sakė policijos veteranai, policijos pareigūnų rengimas iš policijos paprasčiausiai buvo pavogtas. Į LŽ klausimą, ar ketinimo įkurti Policijos kolegiją negalima laikyti bandymu susigrąžinti pagrobtą daiktą, generalinis komisaras atsakė: "Galbūt ir taip".

    Pasirodo, Lietuvoje esama net trijų vyriausiųjų policijos komisarų, pavaldžių ne policijos generaliniam komisarui, o... aukštosios mokyklos rektoriui bei švietimo ir mokslo ministrui. Policijos generalinis komisaras V.Grigaravičius LŽ net negalėjo išvardyti visų jų pavardžių. "Vyriausiesiems komisarams" bei kitiems įstaigos darbuotojams policijos laipsniai buvo suteikti neteisėtai. Vien per pusantrų metų jiems išmokėta daugiau kaip pusė milijono litų įvairių priedų.

    Konvejeris

    Praėjusią savaitę Lietuvos teisės universiteto (LTU) Policijos fakultete bakalaurų diplomai įteikti dviem su puse šimto studentų. Regis, tik nedidelė jų dalis dirbs policijoje, nes tiek, kiek specialistų kasmet išleidžia Policijos fakultetas, jai nereikia.

    Per trejus metus Policijos departamente buvo panaikinta apie 3 tūkst. etatų, o LTU konvejeris iš inercijos toliau kepa niekam nereikalingus šimtus specialistų.

    Kai Policijos akademija tapo nebepavaldi VRM, specialistų ji rengė kiek norėjo ir kokių norėjo, visai neatsižvelgdama į policijos poreikius.

    Policijos departamento Personalo tarnybos vyresnysis komisaras R.Malinauskas viešai buvo pareiškęs, kad "policininkų perteklių Lietuvoje nulėmė Teisės akademijos perprodukcija. O ją lėmė akademijos siekis gauti vis didesnį valstybės užsakymą policininkams rengti bei tam tikslui reikalingų pinigų".

    Plačiau apie tai skaitykite "Lietuvos žiniose"