A.Paulausko teigimu, atsakymas į tokį prašymą galėtų būti duotas tik pasitarus su frakcijų atstovais ir būsimuoju premjeru Algirdu Brazausku.

JAV bendrovės atstovai įteikė Seimo pirmininkui "Lietuvos Respublikos akcinių bendrovių "Būtingės nafta", "Mažeikių nafta" ir "Naftotiekis" reorganizavimo įstatymo pataisų projektą.

Šiuo metu galiojantis įstatymas numato, jog visiems kitiems asmenims, išskyrus Vyriausybę ir "Williams", draudžiama įsigyti daugiau kaip 24 proc. "Mažeikių naftos" akcijų. Tai užkerta kelią pagal "Williams" ir "Jukos" pasirašytą susitarimą Rusijos bendrovei įsigyti 26,85 proc. "Mažeikių naftos" akcijų. Viena iš pataisų siūloma panaikinti akcijų pardavimo draudimą.

Be to, pagal dabartinę akcinių bendrovių struktūrą tektų šaukti mažiausiai du akcininkų susirinkimus tam pačiam sandoriui įgyvendinti, todėl siūloma pataisyti įstatymą taip, kad visus sprendimus būtų galima priimti viename susirinkime.

Kaip žinoma, praėjusią savaitę Eugenijaus Gentvilo vadovaujama laikinoji Vyriausybė iš esmės pritarė JAV ir Rusijos bendrovių susitarimui, kuris numato, kad "Jukos" per dvi naujas "Mažeikių naftos" akcijų emisijas galėtų įsigyti 26,85 proc. akcijų. "Jukos" už šias akcijas sumokėtų 75 mln. JAV dolerių (300 mln. litų) bei suteiktų 75 mln. dolerių paskolą "Mažeikių naftai" modernizuoti.

Abi pusės pasirašytų 10 metų naftos tiekimo sutartį, kuria "Jukos" įsipareigotų kasmet "Mažeikių naftai" pateikti 4,8 mln. tonų naftos ir dar 4 mln. tonų eksportuoti per Būtingės terminalą Baltijos jūroje.

Pagal "Williams" ir "Jukos" susitarimą, sandoris turi būti galutinai užbaigtas iki rugsėjo 15 dienos. Jeigu iki to laiko sandoris nebus užbaigtas kiekviena šalis turi teisę nutraukti sutartį.

A.Paulauskas teigė, jog trečiadienį minėtos įstatymo pataisos bus aptartos su Seimo frakcijomis. Jo atstovo spaudai Arvydo Žilinsko teigimu, atsakymas "Williams" atstovams gali būti pateiktas jau šį ketvirtadienį. "Manau, kad darome pažangą, daugiau supratimo", - sakė R.Majorsas BNS, paklaustas apie įstatymo pataisų priėmimo perspektyvas.

Tačiau Seimo pirmininkas po susitikimo su JAV bendrovės atstovais teigė, jog "vienareikšmio atsakymo nėra", nes "jam kilo daug klausimų". Jis teigė "politiškai palaikąs" sutartį dėl naftos tiekimo, tačiau pažymėjo, jog "įstatymo pakeitimas yra sunkus".

Seimas antradienį pritarė prezidento pateiktai Lietuvos socialdemokratų partijos lyderio kadenciją baigusio prezidento Algirdo Brazausko kandidatūrai į premjerus. Anksčiau A.Brazauskas kritiškai įvertino JAV ir Rusijos bendrovių susitarimą bei teigė, jog laikinajai Vyriausybei nederėjo priimti sprendimo dėl sutarties.

Atsargiai įstatymo pataisų priėmimo galimybes vertino ir susitikime su JAV bendrovės atstovais dalyvavęs Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas Viktoras Uspaskichas. Jeigu įstatymo projektas bus pateiktas Seimui, Ekonomikos komitetas tikriausiai bus paskirtas pagrindiniu komitetu išvadoms parengti.