Nuo Pilies gatvės pradžios iki Tymo kvartalo važinės "Arkliataksis" - arklio traukiamas vežimas. Kaip ir pernai, bus leidžiamas "Kaziuko laikraštis".

Atgimstantis Amatų miestelis šiemet taps svarbiausia Kaziuko mugės vieta. Prie Kūdrų gatvės įsikurs dailiųjų amatų atstovai. Čia virs tikras amatininkų gyvenimas su priemiesčio kvapais, kalvės kaukšėjimu ir dūmų kamuoliais, moliu aplipusiais batais ir nepakartojama kermošiaus dvasia.

Mugės lankytojai vaišinsis viduramžių keptuvėse ir troškintuvuose gamintais valgiais.

Kaip ketvirtadienį vykusioje spaudos konferencijoje teigė Senamiesčio atnaujinimo agentūros direktorius Gediminas Rutkauskas, amatinininkai pirmą kartą įsikurs "natūralioje aplinkoje" - Tymo kvartale, kuris kur kas labiau tinka puodžių, kalvių ir kitų "sunkiųjų" amatų dūmams ir triukšmui nei reprezentacinė Rotušės aikštė.

Šiemet Amatų miestelyje iškilsiantys statiniai dar bus laikini, bet ateityje ten kursis ir nuolat veikiančios dirbtuvėlės, įvairios galerijos bei menininkų studijos.

Istorinis Tymo kvartalas sunyko po Antrojo pasaulinio karo.

Sostinės savivaldybė Amatų miestelį atkuria įgyvendindama Dailiųjų amatų, etnografinių verslų ir mugių programą. Taip siekiama sudaryti palankias sąlygas Vilniuje, ypač senamiestyje, atgimti amatams ir etnografinėms mugėms, atskleisti miesto amatininkystės tradicijas ir pritraukti daugiau svečių.

14-19 amžiais Tymo kvartalą juosė Vilnios ir jos kanalo kilpa. Jos apsuptoje saloje gamtinės sąlygos buvo palankios odos apdirbimo amatui, todėl čia atsirado pirmosios Vilniuje tymo amatų dirbtuvėlės. Tuomet vietovę pradėta vadinti Tymo priemiesčio vardu.

Vėliau čia apsigyveno totoriai. Jie paprastai kurdavosi ten, kur reikėdavo prižiūrėti vandens gynybines sistemas. Totoriams apsigyventi buvo patogu ir todėl, kad jie čia galėjo verstis tradiciniu amatu - odų apdirbimu.

19 amžiaus viduryje daugelis šio kvartalo namų priklausė smulkiems žydų prekeiviams. Namų pirmuose aukštuose veikė karčemos, kepyklos, parduotuvės.

1960 metais šio amatininkų kvartalo pastatai buvo nugriauti, vėliau užpilti buvę Misionierių vienuolyno tvenkiniai, sunaikintas sodas. Šiandien Tymo gatvės nebėra, tačiau išliko keletas dailininkų kūrinių, vaizduojančių šį nuošalų ir ramų amatininkų kampelį.

Vilniaus savivaldybė atliko parengiamuosius istorinio priemiesčio aplinkos tvarkymo darbus ir pavertė šią vietą senamiesčio traukos zona, pritaikyta šių dienų poreikiams. 1999-2001 metais buvo išvalyti ir sutvarkyti Kūdrų parko tvenkiniai, atkurtas Tymo gatvės fragmentas.

2002-2003 metais nutiesta trinkelėmis grįsta Kūdrų gatvė, sutvarkyta Maironio ir Subačiaus gatvių sankryža, įrengta miesto apžvalgos aikštelė bei pėsčiųjų takas tarp Subačiaus ir Maironio gatvių, atkurtas Misionierių vienuolyno sodas ir šaltiniai, pasodinti želdiniai. Šiemet bus tęsiami pradėti darbai: toliau tvarkomos Kūdrų ir Maironio gatvės, Vilnelės krantinės želdynai, atliekami kiti gerbūvio darbai.

"Vilniaus puodžių cechas" Amatų miestelyje pademonstruos raugo keramikos technologiją, kur indų žiedimui naudojamas burokų, žirnių, kopūstų ir kviečių raugas. Šventės dalyviai galės patys paminkyti molį ar nusižiesti kokią puodynėlę.

Prie savo kalvės dumplių pakvies "Vilniaus kalviai". Jie visus norinčius pamokys kalti geležį, parodys įvairiausius metalo apdirbimo būdus, papasakos kalvystės istoriją, atskleis tradicijas.

Karpinių meistras, jei bus tinkamas oras, rodys savo meistriškumą. Iš Persijos į Europą atkeliavusį meną demonstruos patyręs šio amato specialistas. Jis kvies lankytojus ir patiems pabandyti ką nors išsikarpyti.

"Vitražų manufaktūros" stikliai supažindins su vitražo montavimu, kiekvienas norintis galės išbandyti savo jėgas šioje srityje.

Galerija "Delmonas" supažindins su audinių marginimu, savo darbus pristatys ir "Auksakalių gildijos" meistrai, miestelio lankytojai galės matyti ir geriausias tradiciškiausio Kaziuko mugės amato - verbų rišimo - meistres iš Vilniaus krašto.

Iš viso į šių metų Kaziuko mugę jau užsiregistravo daugiau nei 500 meistrų iš visos Lietuvos.

Kaziuko mugės globėju laikomas šv.Kazimieras, popiežiaus Klemenso šventuoju pripažintas 1602 metais. Su juo susiję papročiai ir iškilmės natūraliai susiformavo dar iki jo kanonizacijos - Kazimiero garbei buvo rengiamos teatralizuotos šventės ir eitynės.

Kaziuko mugė kasmet rengiama pirmąjį kovo savaitgalį.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją