NTNK vadovas, Kanados generolas Johnas de Chastelainas (Džonas de Časteleinas), pripažino, jog jam nepavyko pasiekti, kad IRA pradėtų nusiginklavimo procesą iki nustatytos dienos. "Mums nepavyko tiksliai susitarti, kaip IRA sudės ginklus, tačiau gavome aiškų užtikrinimą, jog tai bus padaryta", - sakė jis.

Pasak generolo, nors pastaruoju metu jis ne kartą buvo susitikęs su IRA atstovu (paskutinis toks susitikimas vyko praėjusią savaitę), iki šiol nesutarta ir tebėra neaišku, kaip vyks nusiginklavimo procesas.

Tačiau Komisijos vadovas pabrėžė, kad dialogas su respublikonais "turi likti atviras", pridūręs, kad trys sukarintos formuotės, su kuriomis jis kalbėjosi, tarp jų ir IRA, parodė "tam tikrus geranoriškumo ženklus".

Dėl respublikonų atsisakymo sudėti ginklus Šiaurės Airijos taikos procesą ištiko pati didžiausia krizė nuo pat taikos sutarties pasirašymo prieš trejus metus, ir neatmetama galimybė, kad Londonas vėl bus priverstas atkurti tiesioginį provincijos valdymą.

Dėl nesėkmingų pastangų nuginkluoti sukarintas respublikonų grupuotes sekmadienį iš savo posto pasitraukė Šiaurės Airijos protestantų lyderis, provincijos vyriausybės vadovas Davidas Trimble'as (Deividas Trimblas).