Pirmadienį prezidento Valdo Adamkaus oficialiai Seimui pateikto kandidato į premjerus parlamentarai klausė, kaip šis ketina užtikrinti geresnę biurokratijos kokybę, jos paramą Vyriausybės politikai.

"Kaip apsisaugoti nuo tam tikrų debilų, kurie papuola į aukštas pozicijas ir daro gėdą visai Lietuvai?", - klausė Lietuvos krikščionių demokratų lyderis Kazimieras Bobelis. "Kaip suvaldyti valdininkiją, kuri dirba ne žmonėms, o sau, dėl ko kenčia Seimas, kaitaliojasi Vyriausybės? Gal žinot, ką su ja reikėtų padaryti?", - teiravosi liberalas Algimantas Matulevičius.

"Manau, kad ši tema daug diskutuota. Jei Seimą formuoja tauta, tai niekam priekaištų negali padaryti. O Vyriausybės formavimas - čia jau ne rinkėjų klausimas. Šitoje srityje mes labiausiai nukenčiam", - sakė socialdemokratų lyderis A.Brazauskas.

Jis pripažino, jog formuojant Vyriausybę bei šalies biurokratiją buvo "devalvuotos tam tikros žmogaus savybės, reikalingos valdymui".

"Vykdomoji valdžia turi būti kvalifikuota. Turi būti labai stabilus valstybės valdymo aparatas. Jis turi būti ne vienadienis, matyti perspektyvą. Jei teks formuoti Vyriausybę ir kitas institucijas, bus pirmiausia atsižvelgiama į kvalifikacijos ir atsakomybės savybes", - sakė kandidatas į premjerus.

Taip pat A.Brazauskas skeptiškai atsiliepė apie socialdemokratų partnerės formuojant naują Vyriausybę - Naujosios sąjungos (socialliberalų) - siūlymus mažinti apskričių skaičių.

"Reikėtų ne griauti tai, kas per dešimt metų sukurta. Reikėtų palikti tiek, kiek yra šitų apskričių - žmonės jau priprato. Tačiau turėtume iš esmės peržiūrėti funkcijų sritį", - sakė A.Brazauskas.