"Geresnio pasiūlymo negausite", - prasidedant tris dienas truksiančiam Europos ekonomikos forumui Zalcburge tvirtino G.Verheugenas.

Norėdama nuraminti Vokietiją ir Austriją, kurios baiminasi darbininkų antplūdžio, Europos Komisija (EK) pasiūlė apriboti naujų ES narių darbo jėgos judėjimą iki septynerių metų po jų priėmimo. Suvaržymai būtų peržiūrimi po dvejų metų.

"Arba jūs turite dvejus metus palaukti ir pakęsti tam tikrų labai nedidelių suvaržymų, arba jūs turite laukti, kol 15 ES narių" pripažins, kad nebėra grėsmės jų darbo rinkai, sakė ES plėtros komisaras.

Dauguma kandidačių, kurių iš viso yra 12, atmetė šį EK pasiūlymą, o kelių narystės Sąjungoje siekiančių valstybių lyderiai Europos ekonomikos forume skundėsi dėl tokių suvaržymų.

Tačiau G.Verheugenas forumui, kuriame dalyvauja daugumos kandidačių valstybių ar vyriausybių vadovai, sakė, kad toks susitarimas yra geresnis už plėtros uždelsimą.

"Geriau labai lankstus ir negriežtas pereinamasis susitarimas, nei rizika uždelsti visą reikalą porai metų. (Be to), neaišku, ar po poros metų mes vis dar turėsime tokią galimybę", - į Slovėnijos bei Estijos premjerų Janezo Drnovšeko ir Marto Laaro kritiką atsakė G.Verheugenas.

Pasak ES plėtros komisaro, minėtas pasiūlymas yra geresnis už tuos suvaržymus, kurie buvo taikomi Ispanijos ir Portugalijos darbininkams po jų šalių įstojimo į ES.