Naujausiais „DataCenter“ duomenimis, per pirmus šių metų devynis mėnesius Lietuvoje parduota 13 procentų mažiau lengvųjų automobilių nei per atitinkamą 2009 metų laikotarpį. Lizingu 2009 metais buvo parduota trečdalis, t.y. 33 proc. (2206), visų šalies rinkoje parduotų naujų automobilių.

„Vertinant pastarųjų metų rinkos duomenis, pastebime išliekančią tendenciją – apie trečdalis visų perkamų automobilių įsigyjama lizingu. Kol kas tai vis dar yra daug mažiau nei, tarkime 2007-2008 metais. Tačiau jei laikysis šiuo metu matomos tendencijos, tikėtina, kad jau po kelių metų lizingo dalis įsigyjant naujus automobilius Lietuvoje vėl sieks 50-60 procentų“, – sakė bendrovės „Swedbank autoparko valdymas“ direktorius Vytautas Daukša.

Automobilių lizingo specialistai pastebi, kad privatūs klientai naują automobilį renkasi rečiau. Pavyzdžiui, per tris pirmuosius 2009 metų ketvirčius 50 proc. visų „Swedbank“ grupės lizingo būdu finansuotų automobilių įsigijo privatūs asmenys, iš jų naujų automobilių dalis sudarė 26 proc. (t.y., įsigyti 278 nauji automobiliai). Per atitinkamą laikotarpį šiais metais, tik 27 proc. visų lizingo būdu finansuotų automobilių įsigijo privatūs asmenys. Tik šiek tiek daugiau nei penktadalį finansuotų lengvųjų automobilių (23% arba 104) sudarė naujos transporto priemonės.

„Pagrindinės naujų automobilių pirkėjos yra verslo įmonės, kurios, pamažu gerėjant ekonominei situacijai, vis dažniau renkasi automobilių nuomą ar lizingą. Privatūs asmenys automobilius linkę įsigyti už grynus pinigus ir renkasi naudotas transporto priemones. Manome, kad 2011 metais turėtų išlikti panaši tendencija, o sumažėjus naudotų automobilių pasiūlai ir augant jų kainoms, įmonės ar kiti verslo subjektai vis dažniau priims sprendimus atnaujinti automobilių parką naujais automobiliais“, - teigia V. Daukša.

Jis taip pat pabrėžia, kad laikmetis pakoregavo ir klientų pasirinkimus – šiuo metu dažniau yra įsigyjami mažos, kompaktinės arba vidutinės klasės automobiliai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją