Miesto centre, skersgatvėlyje tarp Autobusų stoties ir prekybos centro, kur dalis namų priklauso dar Ukmergės gatvei, o dalis – jau Savanorių aikštei, abiejose gatvės pusėse stovi kelio ženklai, automobiliams sustoti draudžiantys.

Tačiau netoliese dirbantis panevėžietis „Panevėžio balsui“ pasakojo kone kasdien matantis draudžiamose vietose sustojančias mašinas. Ir tokia situacija esą tęsiasi jau apie porą metų.

Vyras teigia ne kartą apie daromus kelių eismo taisyklių pažeidimus informavęs policijos pareigūnus, tačiau reakcijos sulaukdavęs menkos – pažadėtas atsiųsti ekipažas taip niekada ir nepasirodydavęs. Po to, kai panevėžiečiui pareigūnai kartą pasakė nieko negalintys padaryti, kad mieste pristatyta per daug ženklų, šis daugiau nebeskambinantis.

Tačiau tokia situacija vyriškį piktina. Jo teigimu, už dar mažesnius nusižengimus padaro vos ne nusikaltėlį, o čia esą niekas nekreipia dėmesio. Be to, gatvelėje sustatyti automobiliai trukdo atvykstantiems į prekybos centrą krovininiams automobiliams, važiuojantiems autobusams ir kitiems automobiliams – gatvė gana siaura.

„Pareigūnai dejuoja, kad pinigų nėra, tačiau jei surinktų baudas, biudžete pinigų būtų“, – neabejoja panevėžietis.

Baudžia – kai tik pagauna

Panevėžio apskrities VPK laikinai einantis Kelių policijos biuro viršininko pareigas Einis Kudžma sakė žinantis, kad ten kartais vairuotojai ne vietoje palieka automobilius. Tačiau kad labai nepaisoma kelio ženklų, teigė negalintis tvirtinti. Beje, ten yra ir nedidelė automobilių stovėjimo aikštelė.

Tiesa, pareigūnai retkarčiais nubaudžia vairuotojus, užrakina automobilių ratus. Kiek tokių atvejų per maždaug porą metų būta, Kelių policijos biuro laikinojo viršininko teigimu, būtų sunku pasakyti. Be to, E. Kudžma priminė, kad pareigūnai privalo reaguoti į iškvietimus, tad patarė skambinti bendrosios pagalbos telefonu 112, o jei pareigūnai ilgokai neatvyksta, siūlė skambinti vėl ir dar kartą priminti. „Pareigūnai tikrai važiuoja“, – tikino jis.

Tačiau geriausias būdas, E. Kudžmos manymu, tokiais atvejais būtų patiems nufotografuoti automobilį ir atsiųsti nuotrauką į komisariatą elektroniniu paštu.

Geriau nufotografuoti

Panevėžio apskrities VPK Patrulių kuopos vadas Egidijus Raila taip pat tikino, kad patruliai vykstantys ten, kur kviečiami. Kartu konstatavo, kad žmonės, išsikvietę pareigūnus, ne visada jų sulaukia, tad pamano, kad jie nebuvo atvykę.

„Žmonės iškviečia ir išeina, tačiau tai nereiškia, kad nenubaudžiame pažeidėjų“, – aiškino E. Raila.

Tiesa, patruliai patys važinėja daugiau tose vietose, kuriose dažniau kas įvyksta, yra didesnis pavojus ir panašiai. O ne vietoje sustatyti automobiliai pavojaus žmonėms nekeliantys. Vis dėlto, tikino E. Raila, pamatę neleistinoje vietoje stovintį automobilį, jo vairuotoją baudžiantys. Be to, visą laiką privalantys reaguoti į iškvietimus. Kadangi dabar gatvėse budi vos keletas ekipažų, o ne po 10–15 kaip anksčiau, kartais užtrunkama, kol atvykstama. Kartais tenka vykti eilės tvarka pagal pavojingumą. Tad iki atvyks ekipažas, gali praeiti ir 15–20 minučių. Jis taip pat patarė pažeidėjus fotografuoti patiems.

„Technikos amžius – galimybės plačios. Jei nenori siųsti vietiniams pareigūnams, galima siųsti nuotraukas tiesiai į Vilnių“, – sakė jis.

E. Raila aiškino, kad vietose, kur įrengtos stebėjimo kameros, pareigūnai neretai patys nevykstantys bausti automobilių savininkų – nustatantys numerį ir vėliau išsikviečiantys savininkus.