Baltijos ir Amerikos klinikos kardiologė Rasa Kūgienė:

Kontraceptikai jauno ir vidutinio amžiaus moterims nekelia didelio pavojaus. Vyresniame amžiuje reikėtų kartu su gydytoju aptarti galimus rizikos faktorius, vystantis širdies ligoms (miokardo infarktui, plaučių arterijos trombembolijai).

Ši vaistų grupė didina arterinį kraujo spaudimą, kraujo krešumą, neigiamai veikia „gerojo“ ir „blogojo“ cholesterolių santykį. Naudojant kontraceptinius preparatus, reikia prisiminti, kad jų galimą neigiamą įtaką padidina rūkymas.

********
Dėl kontraceptinių tablečių saugumo moterų kūnui vyksta karštos diskusijos. Kaip DELFI jau rašyta, šiuo požiūriu galima rasti labai prieštaringų tyrimų rezultatų. Viena vertus, teigiama, kad tabletės ne tik apsaugo nuo nepageidaujamo nėštumo, bet ir reguliuoja mėnesinių ciklą, mažina kraujavimą, todėl apsaugo nuo mažakraujystės, gydo spuogus ir pan., visgi kontraceptinės tabletės yra vaistas, o kiekvienas vaistas turi ir pašalinį poveikį, todėl prieš jį skiriant reikia labai gerai pasverti jo žalą ir naudą. Nauda turi būti kur kas didesnė už žalą.

Anot medikų, kurie šias tabletes vertina atsargiai, neretai pirmasis kontraceptinių tablečių poveikis būna teigiamas: oda tampa gražesnė, išnyksta spuogai. Tačiau ilgainiui gali pavargti kepenys, kurioms tabletės – papildomas krūvis. Dėl to net gali sutrikti kraujotaka, pradėti slinkti plaukai, kartais susergama gelta. Su kontraceptinėmis tabletėmis siejama ir padidėjusi krūties vėžio rizika.

Nors nustojus vartoti kontraceptikus, vaisingumas turėtų atsistatyti savaime, kai kurioms moterims taip nenutinka.

Klauskite kardiologės Rasos Kūgienės, rašykite: gyvenimas@delfi.lt

Visi DELFI projekto "PAŽINK SAVE: rūpinamės širdimi" straipsniai čia.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją