Lietuvos prezidento V.Adamkaus globojamoje konferencijoje dalyvauja apie 600 atstovų iš 12 šalių. Konferencija yra 1999 metais Islandijoje vykusio panašaus forumo tęsinys.

Sveikindamas konferencijos dalyvius, prezidentas teigė, kad dažna ir didelė klaida yra lyčių lygybės klausimą laikyti išskirtinai moterų problema.

"Ar galime vadintis moralia visuomene, ignoruodami tokius faktus, kaip smurtas, prekyba žmonėmis, prievarta? Tai - ne vien teisėsaugos institucijų rūpestis: visuomenės nuostatos šiais klausimais labai daug reiškia ir lemia. O stereotipai, pasenę požiūriai ne tik skatina tiesioginį žmogaus orumo žeminimą, bet ir veikia kasdienį gyvenimą", - sakė šalies vadovas.

A.Adamkaus teigimu, visuomenė turi skatinti ne vyrų ar moterų, o kūrybingų asmenybių aktyvų dalyvavimą versle, valdyme, politikoje, vadinamosiose netradicinėse profesijose.

"Tik visuomenė, kurios nelydi stereotipai, pajėgi sukurti individo raiškai palankią aplinką. Tik praeities atgyvenų atsisakymas kuria prielaidas normaliai visavertei ateičiai", - sakė V.Adamkus.

Pagrindinė tris dienas truksiančios konferencijos tema bus kova su prekyba moterimis. Konferencijos metu bus ieškoma būdų, kaip užkirsti jai kelią, tariamasi dėl bendradarbiavimo galimybių.