Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy praėjusį mėnesį nurodė likviduoti 300 neteisėtų romų ir vadinamųjų keliautojų stovyklų. Šį žingsnį išprovokavo šalyje sparčiai didėjantis nusikalstamumas ir dviejuose miestuose kilusios riaušės, per kurias romai užpuolė vieną policijos postą.

Sprendimas deportuoti romus, kurių dauguma yra atvykę iš Rumunijos ir Bulgarijos, sukėlė nerimą žmogaus teisių organizacijoms ir opozicijos partijoms, kurios perspėjo, jog dėl N.Sarkozy veiksmų visuomenėje gali sustiprėti neigiamas požiūris į romų bendruomenę.

Dėl šio žingsnio taip pat padidėjo trintis su Bukareštu ir Sofija.

"Mes labai atidžiai stebime padėtį, siekdami įsitikinti, kad laikomasi taisyklių", - sakė ES komisarės Viviane Reding atstovas spaudai Matthew Newmanas.

"Jei valstybė ką nors deportuoja, privalome būti tikri, kad (veiksmai) yra proporcingi. Kiekvienas atvejis turi būti nagrinėjamas atskirai, o ne visos bendruomenės mastu", - pabrėžė pareigūnas.

Pasak M.Newmano, ES taisyklės užtikrina jos šalių piliečiams galimybę laisvai judėti, keliauti, dirbti ir įsikurti bet kurioje iš 27-ių Bendrijos narių. Eurokomisarės atstovas pridūrė, kad Prancūzija negali uždrausti asmenims grįžti po repatriacijos.

N.Sarkozy apie šiuos planus paskelbė liepos pabaigoje, o nuo to laiko likviduota jau 51 neteisėta stovykla.

Ketvirtadienį užsakomuoju reisu 79 romų tautybės asmenys bus išskraidinti į Rumuniją pagal savanoriškos repatriacijos planą. Kitas toks skrydis planuojamas rugpjūčio 26 dieną.

Romai yra didžiausia Europoje etninė mažuma. Jos bendruomenės įsikūrusios daugelyje šalių, tačiau dauguma telkiasi centrinėje ir rytinėje Senojo žemyno dalyje. ES pripažįsta, kad ši etninė grupė patiria sisteminę diskriminaciją.