Apie šimtas profesionalių Lietuvos fotografų gaus iki trijų temų, atspindinčių Lietuvos gyvenimą.

Pasak J.Staselio, gegužės 1-ąją dieną fotografai užfiksuos gimstančius vaikus, žmones klubuose, parduotuvėse ir kitose vietose, taip pat oro uostų, spaustuvės darbą, duonos kepimą, situaciją prie valstybės sienos, kariuomenės gyvenimą, žemdirbius. Nebus pamiršti ir žinomi Lietuvos žmonės, mėgstamos vietos - Kryžių kalnas, Palangos tiltas, Rasų kapinės.

Įamžinti savo gyvenvietę, žmones, gamtos vaizdus ar aplinką akcijos organizatoriai kviečia visus fotografuojančius gyventojus, taip pat užsienyje dirbančius Lietuvos diplomatus, laivų, lėktuvų įgulas. Akcijos organizatoriai tikisi sulaukti iki 3 tūkst. dalyvių.

Visos fotojuostos, nuotraukos privalės būti pristatytos akcijos organizatoriams iki gegužės 3-osios.

Komisijos atrinktos geriausios fotografijos birželio mėnesį bus eksponuojamos ne tik Vilniuje, bet ir kituose Lietuvos miestuose. Birželį turėtų pasirodyti knyga "Viena diena Lietuvoje", kurioje bus apie 200 geriausių fotografijų ir akcijos aprašymas.

Gegužės 1-ąją nepamiršti fotoaparato žadėjo ir akcijos "Pirma diena Europoje" globėjas kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus.

"Šis projektas labai reikalingas, nes apie Lietuvą trūksta informacijos ne tik užsienio šalių žurnalistams, bet ir Lietuvos ambasadoms", - spaudos konferencijoje teigė V.Adamkus.

Akcijos globėjo teigimu, pasirodysianti fotografijų knyga - Lietuvos tikro gyvenimo veidrodis. "Niekas apie Lietuvą negalėtų kalbėti geriau. Šiose fotografijose atsispindės realus žmonių gyvenimas, o ne gražūs miškai ar mergaitės tautiniais drabužiais", - pabrėžė V.Adamkus.