Nieko nuostabaus, kad tokiu optimizmu trykštantis premjeras kone visam mėnesiui nusprendė Vyriausybės vairą perduoti ištikimai savo finansų ministrei, o pats sėdo ant dviračio ir numynė į batkos Aleksandro Lukašenkos žemes. Prieš išvykdamas dar spėjo pamaloninti ir pretendentes į Mis Visatos karūną (pasirodo, mūsų premjeras yra ne tik dviračių, bet ir grožio konkursų gerbėjas ir rėmėjas).

Tiesa, ne iš savo kanceliarinių išlaidų ar kokių nors kitų tautai nelabai žinomų kišenpinigių, o iš Vyriausybės rezervo fondo. To paties, kuris, kaip atėjęs į valdžią tikino premjeras Andrius Kubilius, pirmiausia turėtų būti panaudotas iškilus kokiai nors ekstremaliai situacijai – įsisiautėjus taifūnams, gaisrams, potvyniams. Ar maža kokių nelaimių gali nutikti? Negali būti, kad Vyriausybė tam nebūtų „užkeikusi“ vieno kito milijono. Tam ir yra tas Rezervo fondas.

Kadangi ekonominė krizė, pasak Andriaus Kubiliaus, jau baigėsi ir diržus dar tebesiveržia tik pensininkai, vaikus auginančios motinos ir bedarbiai, o nei žemės drebėjimų, nei vulkanų išsiveržimų Lietuvoje iki šiol nebuvo ir tikriausiai greitai nebus, premjeras per dvejus metus penkis kartus sumenkusį rezervinį fondą nusprendė panaudoti tikrajam lietuvaičių grožiui puoselėti bei propaguoti mūsų Visatoje ir atriekė joms riebiausią pyrago riekę – 63 tūkst. litų.

Tai – kone dvigubai daugiau nei paskirta patriotinei jaunimo išvykai „Misija Sibiras 2010“, kuri su ekstremaliomis situacijomis taip pat neturi nieko bendra, bet jos fone taip mėgsta reklamuotis valdantieji.

Tuo pat metu iš Vyriausybės rezervo fondo tradiciškai šelpiamiems padegėliams ar vasaros audrų nuniokotiems Lietuvos provincijos miesteliams skirtos net tris ar keturis kartus mažesnės sumos. Ką ten mūsiškės nelaimės – sudegęs ar pavasario ir vasaros potvynių užtvindytas vienas ar kitas kaimas... Gražuolės karūna – štai kur būtų tikroji nelaimė, jei ji neatitektų kuriai nors mūsų merginai.

Pernai toks konkursas vyko Latvijoje ir gražuole ten buvo karūnuota viena jauna Lietuvos finansų specialistė. Ar šiemet galime nusileisti? Juo labiau kai, anot premjero, krizė jau įveikta, o apie mūsų patirtį tramdant šią hidrą netrukus pasaulio mokslininkai ekonomistai rašys vadovėlius.

Konkursą rengia viešoji įstaiga „Pramogų akademija“, kuriai vadovauja mados, pramogų ir turizmo verslu užsiimantys privatūs verslininkai. Kaip dabar aiškėja, dosniai atverti piniginę merginų konkursui Andriaus Kubiliaus Vyriausybę padrąsino tai, kad paramos šiam rugpjūčio viduryje Lietuvoje vyksiančiam renginiui prašė netgi Užsienio reikalų ministerija. Vieno jos atstovo argumentai, užvakar pažerti per televiziją, tiesiog stulbina savo „diplomatija": keliasdešimt tūkstančių litų paremtas konkursas atseit padidins Lietuvos moterų vaidmenį, paskatins atkreipti dėmesį į smurtą prieš moteris. Mat visas šio konkurso pavadinimas yra „Mrs Universe 2010: Pasaulio moterys – prieš smurtą ir prekybą žmonėmis“.

Ministerijų ir Vyriausybės valdininkai rado ir dar svaresnių, netgi tarptautine politika dvelkiančių argumentų, kodėl valstybei reikia finansuoti šį renginį. Per konkursą vyks renginys „Tautų šventė. Susipažinkime“. Kiekviena jo dalyvė ne tik vilkės savo tautiniais drabužiais, bet ir ruoš nacionalinius patiekalus bei gėrimus ir vaišins jais žiūrovus.

Oficialiuose dokumentuose rašoma, kad šis grožio konkursas Lietuvai šiuo metu – „ypač svarbus“, nes Lietuva perėmė pirmininkavimą Baltijos jūros valstybių tarybai. O šioje taryboje esą aktyviai veikia ekspertų grupė, kovojanti su prekiautojais žmonėmis.

Jei jau taip, premjeras Andrius Kubilius gal ir neprašovė – tai beveik tas pat, kas stichinė nelaimė, negaila ir Rezervo fondo tūkstančių. Tik ta nesusipratėlė opozicija vis murma: „Netolimoje ateityje į Vyriausybę atkeliaus daugybė naujų sąskaitų, kurias pateiks nukentėję nuo įvairių stichinių nelaimių, liūčių ir audrų. Ar joms apmokėti užteks pinigų?“ Neužteks, nes kai grožio konkursai irgi tampa stichinėmis nelaimėmis, negali užtekti.

Šaltinis
„Valstiečių laikraštis“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)