Vartotojų organizacijos paskelbė pranešimą, kuriame pritaria Europos Komisijos siūlymui, galinčiam priversti net ir garsiausių maisto produktų gamintojus pakeisti savo reklaminius šūkius.

BEUC remia Briuselio planus neleisti daug druskos, cukraus ar riebalų turinčių gaminių vadinti sveikais, nors šiuose produktuose ir būtų kitų tariamai naudingų sudedamųjų dalių. Pasak BEUC, "pareiškimai apie sveikatingumą, subjektyvūs teiginiai ir visi kiti "išpūsti" reklaminiai pareiškimai nėra vien nuomonės reiškimas".

Vartoti "Heinz" kepintas pupeles, kaip ir dar keturis vaisių ir daržovių gaminius, yra rekomendavusios ES šalių vyriausybės. Tačiau pagal naująsias taisykles "Heinz" nebegalės šios rekomendacijos skelbti, nes kepintose pupelėse yra net trečdalis druskos kiekio, kurį rekomenduojama suvartoti per dieną.

Tuo tarpu belgišką šokoladą gaminanti įmonė "NewTree" nebegalės teigti, kad jos gaminiai yra naudingi sveikatai, nes "juose esama natūralių sudedamųjų dalių, kurių naudingas poveikis sveikatai yra įrodytas". Be to, nebebus galima skelbti, jog "NewTree" levandų šokoladas, kurį sukūrė garsus šios srities žinovas Pjeras Markolinis (Pierre Marcolini), "yra idealus užkandis norint atsipalaiduoti ir sumažinti stresą".

Populiarios britų arbatos "Tetley's" gamintojai turės patikslinti teiginius apie antioksidantų naudą. Šiuo metu "Tetley's" teigia, jog "arbatoje, vaisiuose ir daržovėse esantys antioksidantai yra svarbi sveikos mitybos dalis". Anot BEUC atstovės, "Tetley's" "neturėtų lyginti vaisių su arbata, nes norint gauti vaisių teikiamą naudą, žmonėms reikėtų valgyti arbatmedžių lapus".

Ketvirtadienį Europos Parlamentas svarstys maisto produktų reklamoje pateikiamus teiginius apie mitybą ir sveikatingumą. Be deputatų, svarstyme taip pat dalyvaus BEUC ir Europos Komisijos atstovai bei mokslininkai.

Pasiūlymui dėl maisto produktų reklamos, kurį Europos Komisija patvirtino praėjusių metų rugpjūtį, dar turi pritarti Europos Parlamentas ir valstybių narių vyriausybės.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją