Didžiausias dėmesys krypsta į Palangą ir Nidą, kur klientai dairosi butų ar namų ramioje vietoje, netoli jūros, bet taip pat pageidauja, jog atstumas iki miestelio centro nebūtų didelis.

Anot ekspertų pastaruoju metu ryškėja ir nauji naujos statybos būsto pirkėjų prioritetai - šiuo metu didelė dalis pirkėjų pro būsimo buto langą nori matyti gražų vaizdą, todėl auga aukštesniuose gyvenamojo namo aukštuose ir mansardose įsikūrusių naujos statybos butų paklausa.

"Susidomėjimas naujais butais neturėtų labai sumažėti ir vasarą, ypač Kaune ir Klaipėdoje, kur tokių butų pasiūla yra ribota, o štai senos statybos būsto kainos atostogų sezono metu gali šiek tiek nukristi", - prognozuoja V.Zabilius.

Komercinių patalpų rinkoje laukiama naujovių - viena iš jų 42 tūkstančių kvadratinių metrų ploto komercinis pramogų centras, kuris bus pastatytas kitų metų pabaigoje. Taip pat vienu įspūdingiausių ateities projektų laikomas apie 14 tūkstančių kvadratinių metrų ploto komercinis pastatas pačiame Vilniaus centre. Šio pastato projekte yra numatyta apie 7 tūkstančius kvadratinių metrų prekybinio ploto ir taip pat apie 7 tūkstančius - viešbučio veiklai. Pastatas turėtų būti pradėtas statyti jau šių metų vasarą.

Naujovių į komercinių patalpų rinką atnešė ir "Verslo centras 2000", pradėjęs siūlyti "biurų viešbučio" paslaugas. Tai - įrengti biurai, kuriuos galima nuomotis vienai dienai ar metams, taip pat teikiamos visos sekretoriaus ir kitos su biuro organizaciniu darbu susijusios paslaugos.

Ekspertai tikina, jog tokį klientų susidomėjimą centru lėmė pasikeitusi kainų politika bei naujoji pastato nuomos strategija.

Kaimyninėje Latvijoje pagyvėjo individualių namų rinka - išaugo paklausa namams su mažiausiai 6 arų žemės sklypu Rygos priemiesčiuose, kurie vidutiniškai kainuoja apie pusantro tūkstančio JAV dolerių už kvadratinį metrą.

Kadangi nauji būsto projektai Rygoje įgyvendinami gana retai, daugiausia dėmesio skiriama jau esančių butų ir namų atnaujinimui. Atnaujinti butai rekonstruotuose pastatuose kainuoja 1,1-1,5 tūkstančio JAV dolerių už kvadratą.

Estijoje neseniai atnaujinus keletą medinių namų Taline, padidėjo butų esančių mediniuose namuose paklausa. Dažnai tokie namai iš kitų išsiskiria patraukliu dizainu bei kitomis originaliomis detalėmis. Pirkėjus taip pat traukia ir ypatinga tokių namų aplinka. Rekonstrukcijos metu sutvirtinamos konstrukcijos, pakeičiama kanalizacijos sistema, taip pat įdiegiama modernesnė priešgaisrinės apsaugos sistema. Paprastai butai atnaujintuose mediniuose namuose kainuoja panašiai kaip ir mūriniuose, tačiau jei medinis namas nėra atnaujintas, jame esančių butų kaina yra daug mažesnė nei panašių butų mūriniuose namuose.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją